«Λευκός καπνός» για τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου: Τι συμφώνησαν Αθήνα-Λευκωσία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Λευκός καπνός» για τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου: Τι συμφώνησαν Αθήνα-Λευκωσία
Αύριο οι αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ), με στόχο η συμφωνία να υπογραφεί αυθημερόν, καθώς λήγει η άτυπη προθεσμία της Nexans. «Πράσινο φως» για την ανάκτηση 125 εκατ. ευρώ έως το 2029 (ως εσόδου κατά την κατασκευαστική περίοδο), για το WACC και τον επιμερισμό 50-50% του γεωπολιτικού ρίσκου. Εκτός διαπραγμάτευσης η αλλαγή του επιμερισμού κόστους σε υπέρβαση του προϋπολογισμού.

Συμφωνία που «θωρακίζει» ρυθμιστικά και επενδυτικά την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, καθιστώντας το έργο βιώσιμο οικονομικά, φέρεται να οριστικοποίησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι η συμφωνία να υπογραφεί αύριο, καθώς την ίδια ημέρα εκπνέει η άτυπη προθεσμία που είχε δώσει η γαλλική Nexans, κατασκευάστρια του έργου. Μετά την Παρασκευή, και όσο το έργο θα παρέμενε «στον αέρα», το κόστος του θα επιβαρυνόταν με 1 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.

Της συμφωνίας είχε προηγηθεί η πολιτική δέσμευση της Λευκωσίας, για «είσοδο» στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης του έργου. Με βάση την ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη.

Με τη δήλωση αυτή, διευθετείτο ένα από τα σημαντικά αγκάθια στις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, ουσιαστικά η νέα συμφωνία (για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες) κινείται στο πλαίσιο όσων είχαν συνομολογηθεί στην ευρεία σύσκεψη της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία και τα οποία όμως είχαν αποτυπωθεί με αστερίσκους στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας για το έργο.

- Έτσι, «κλειδώνουν» καταρχάς στα 125 εκατ. ευρώ τα έσοδα που θα ανακτηθούν και από την Κύπρο κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου. Κάτι που σημαίνει ότι θα απαλειφθεί η αναφορά «μέχρι 125 εκατ. ευρώ», η οποία έδειχνε πως το συγκεκριμένο ποσό αποτελούσε το πλαφόν εσόδων.

- Παράλληλα, οριστικοποιείται ο καθορισμός του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) για το έργο στο 8,3% για 17 χρόνια (από 12 που προβλεπόταν αρχικά). Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η απόφαση για την επέκταση WACC στα 17 χρόνια δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα. Τόσο για το μεσοσταθμικό κόστος, όσο και για την ανάκτηση κόστους, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) πρόκειται να προχωρήσει αύριο το πρωί στις αποφάσεις που θα τροποποιούν το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο.

- Επισφραγίζεται επίσης ο επιμερισμός 50-50% του γεωπολιτικού ρίσκου, ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις σημερινές διαπραγματεύσεις από την κυπριακή πλευρά δεν ετέθη ζήτημα για ανατροπή του επιμερισμού του κόστους του έργου, στην περίπτωση που στην πορεία υπάρξει υπέρβαση του προϋπολογισμού. Πληροφορίες πάντως από την Κύπρο έφεραν τη Λευκωσία να διεκδικεί πρόβλεψη στη συμφωνία, που θα ενεργοποιεί την αλλαγή του επιμερισμού του κόστους της διασύνδεσης, στην περίπτωση που αυτό υπερβεί τον αρχικό προϋπολογισμό (1,9 δισ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι ο επιμερισμός του κόστους ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο (Cross Border Cost Allocation) προβλέπει πως η ανάκτηση θα γίνει κατά 37% από την Ελλάδα και κατά 63% από την Κύπρο. Το αίτημα της Λευκωσίας ήταν, αν υπάρξει υπέρβαση, η επιπλέον δαπάνη να επιμερισθεί κατά 50-50% ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φον ντερ Λάιεν σε Μητσοτάκη: Στόχος της νέας Κομισιόν η μείωση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη

Μητσοτάκης: Πιλοτικά locker στα σχολεία για να κλειδώνουν τα κινητά τους οι μαθητές

Μητσοτάκης: Το ζωντανό Ψηφιακό Φροντιστήριο είναι μία σημαντική καινοτομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider