Το Ευρωκοινοβούλιο ύψωσε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου το ανάστημά του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιβεβαίωσε το ρόλο του ως «αντιπρόσωποι των πολιτών και παραγωγών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Πλέον των 500 ευρωβουλευτών (έναντι απαιτούμενης πλειοψηφίας 360) από όλα τα πολιτικά κόμματα, καταψήφισαν πρόταση της Επιτροπής για αύξηση των ανωτάτων επιτρεπόμενων ορίων 5 δραστικών ουσιών φυτοφαρμάκων σε εισαγόμενα προϊόντα!
Ο Chritophe Clergeau Γάλλος ευρωβουλευτής και εισηγητής του θέματος, σε συνέντευξη τύπου ανέφερε «Ομιλώντας εξ ονόματος των πολιτών της ΕΕ που επιθυμούν την προστασία της υγείας τους αλλά και των αγροτών μας που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από εισαγόμενα προϊόντα που δεν εφαρμόζουν τις ίδιες υγειονομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις».
Οι 5 αυτές δραστικές ουσίες έχουν στην ουσία απαγορευθεί στην ΕΕ, ενώ σε πολλές χώρες συνεχίζεται η εφαρμογή του σε δημητριακά, σπόρους, κρέας, λεμόνια, πορτοκάλια και μπάμιες.
Τώρα η ΕΕ θα πρέπει να αποσύρει τις προτεινόμενες διατάξεις και να τις επαναφέρει αναφέροντας ότι τα όρια μπορούν να κυμανθούν σε ελάχιστα δυνατά επίπεδα το 0,01 Mg/Kg.
Η ενέργεια αυτή των Ευρωβουλευτών είναι η δεύτερη στο σχετικό αυτό πεδίο μέσα το 2024. Τον προηγούμενο Απρίλιο απορρίφθηκε πρόταση της Κομισιόν για αύξηση των ορίων υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων σε 30 εισαγόμενα προϊόντα.
Έτσι, οι Ευρωβουλευτές εμφανίζονται σε πλήρη αρμονία με τα πάγια αιτήματα τόσο των καταναλωτικών οργανώσεων που ζητούν ασφαλή προϊόντα στο πιάτο τους όσο κυρίως των αγροτών που ζητούν ίσους όρους ανταγωνισμού με τα εισαγόμενα προϊόντα. Θα μπορούσε να θεωρηθεί νίκη των αγροτών στο μέτωπο που έχουν ανοίξει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αγροτικές οργανώσεις δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί δημοσίως επί του θέματος.
Σε γενικότερο τώρα επίπεδο ασφάλειας τροφίμων, με αναφορά δειγματοληψίες του έτους 2022, η European Food Safety Authority (EFSA), ανακοίνωσε πρόσφατα ότι είναι 4 φορές μεγαλύτερη η πιθανότητα να βρεθούν υψηλά ποσοστά υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων σε εισαγόμενα προϊόντα σε σχέση με αντίστοιχα που παράγονται σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά προιόντα τροφίμων το 2022 είχαν ποσοστά υπολειμματικότητας (3,7%) χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος (3,9%).
Υπολείμματα της περίφημης γλυφοσάτης βρέθηκαν στο 1,7% των δειγμάτων, σε επίπεδα όμως κατώτερα των ανωτάτων επιτρεπόμενων ορίων, ενώ σε 0.3% των δειγμάτων, κυρίως σε προϊόντα σίκαλης, υπερέβησαν τα όρια,. Η αρμόδια αρχή ελέγχου τροφίμων επισημαίνει ότι τα 12 περισσότερο καταναλισκόμενα προϊόντα εντός ΕΕ, δηλαδή μήλα, φράουλες, αχλάδια, κρασί, μαρούλια, λάχανα, τομάτες, σπανάκι, βρώμη, κριθάρι, αγελαδινό γάλα και λίπος χοιρινού, το διατροφικό ρίσκο είναι πολύ χαμηλό.
Στο καλάθι αυτό των προϊόντων, μόλις στο 1,6% των δειγμάτων βρέθηκαν με υπερβάσεις ορίων, με το σπανάκι να αποτελεί διαχρονικά τον μεγάλο ασθενή του χώρου, παρόλο που τα ποσοστά παραβατικότητα μειώθηκαν από 6,7% το 2019 σε 3,4% το 2022