Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Μπήκαν οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία, όλα τα σημεία κλειδιά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Μπήκαν οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία, όλα τα σημεία κλειδιά
Ιστορικό ορόσημο για το έργο. Η συμφωνία προβλέπει τον επιμερισμό κατά 50-50% του γεωπολιτικού ρίσκου (που θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή), τη μετοχική «είσοδο» της Κυπριακής Δημοκρατίας έπειτα από due diligence, την έγκριση του εσόδου από τη ΡΑΕΚ, καθώς και το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕΚ για την τροποποίηση της μεθοδολογίας εσόδου (το τελευταίο υλοποιήθηκε χθες, Παρασκευή).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:25

Επισφραγίστηκε χθες το βράδυ και επίσημα ο «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – Λευκωσίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, με την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Η υπογραφή έγινε από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Γιώργο Παπαναστασίου.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ιστορικό ορόσημο για το Great Sea Interconnector, καθώς σηματοδοτεί το ξεμπλοκάρισμα για την υλοποίησή του.

Όπως αναφέρουν στο Insider.gr πηγές από την ελληνική κυβέρνηση, η συμφωνία περιλαμβάνει και τα τέσσερα σημεία που αίρουν οποιαδήποτε επενδυτική και ρυθμιστική αβεβαιότητα για το έργο, και τα οποία συνομολογήθηκαν από τις δύο χώρες στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

1. Στο κείμενο αναφέρεται ότι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης του έργου, έπειτα από την ολοκλήρωση due diligence. Υπενθυμίζεται ότι σχετική αναφορά υπήρχε στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη.

2. Επίσης, επισφραγίζεται ο επιμερισμός του γεωπολιτικού κινδύνου κατά 50-50% ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως προέβλεπε η ελληνική πρόταση. Τη συγκεκριμένη πρόβλεψη πρόκειται να κληθεί να επικυρώσει η ελληνική Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το έργο και στις δύο χώρες.

Όπως είναι γνωστό, η ανάκτηση του κόστους του έργου επιμερίζεται κατά 37% στους Έλληνες καταναλωτές και κατά 63% στους Κύπριους. Σε περίπτωση ωστόσο που η υλοποίηση της διασύνδεσης καθυστερήσει επ' αόριστον ή ματαιωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων (βλ. αντίδραση Τουρκίας), τότε η ανάκτηση των δαπανών που θα έχουν γίνει έως τότε, θα κατανεμηθεί ισόποσα στις δύο χώρες.

3. Η κυπριακή Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΕΚ) θα τροποποιήσει τη μεθοδολογία εσόδου, ώστε να «κλειδώσει» η ανάκτηση εσόδων ύψους 125 εκατ. ευρώ κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου (από αρχές 2025 έως τέλος 2029) και να επεκταθεί το WACC στο 8,3% για 17 χρόνια (από 12 έτη που προβλεπόταν αρχικά). Η απόφαση αυτή ελήφθη ήδη από την κυπριακή Ρυθμιστική Αρχή κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση.

3. Η ΡΑΕΚ θα προχωρήσει στην έγκριση του εσόδου - με βάση τη νέα μεθοδολογία που εγκρίθηκε. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο με την έγκριση και της δεύτερης απόφασης της κυπριακής Ρυθμιστικής Αρχής, θα μπορέσει ο ΑΔΜΗΕ να δώσει το τελικό πράσινο φως στη Nexans, για την κατασκευή του καλωδίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι η ΡΑΕΚ να δώσει το «πράσινο φως» στο έσοδο τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, ώστε να μην παραβιαστεί η προθεσμία που έχει δώσει η κατασκευάστρια εταιρεία, γαλλική Nexans, για να λάβει το Full Notice to Proceed από τον ΑΔΜΗΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενεργοποιηθεί ρήτρα η οποία θα επιβαρύνει σε πρώτη φάση το κόστος του έργου με 10 εκατ. ευρώ.

Η κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας

Σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υπεγράφη χθες το βράδυ, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών για την προώθηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου–Κρήτης, μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος κ. Θόδωρου Σκυλακάκη. Στη βάση του Πλαισίου αυτού, και σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών που προβλέπονται σ’ αυτό, το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει στις αμέσως επόμενες μέρες.

Όπως αναφέρεται στο Πλαίσιο Κατανόησης, η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, διασυνδέοντας το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα. Πρόκειται δε, για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το έργο αυτό, όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά παράλληλα θα προωθήσει και τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider