Πόσα ρομπότ απασχολούνται στα εργοστάσια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσα ρομπότ απασχολούνται στα εργοστάσια
Στην έκθεση World Robotics Report διαπιστώνεται ότι περίπου το 70% από τα καινούρια ρομπότ εγκαταστάθηκαν στην Ασία.

Ο αριθμός των νέων ρομπότ που χρησιμοποιούνται ετησίως στα εργοστάσια του πλανήτη ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ανεβάζοντας το σύνολο στα 4,3 εκατομμύρια στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής.

Στην έκθεση World Robotics Report διαπιστώνεται ότι περίπου το 70% από τα καινούρια ρομπότ εγκαταστάθηκαν στην Ασία, το 17% στην Ευρώπη και το 10% στην Αμερική, κυρίως στις ΗΠΑ.

Μετά την ταχεία ανάκαμψη που καταγράφηκε μεταπανδημικά στον αυτοματισμό, πέρυσι σημειώθηκε επιβράδυνση σε ορισμένες από τις χώρες που ηγήθηκαν της προσπάθειας, σύμφωνα με την έκθεση. Οι ετήσιες εγκαταστάσεις ρομπότ μειώθηκαν κατά 5% στην Κίνα σε σύγκριση με το 2022, αν και η χώρα εξακολουθεί να εγκαθιστά περισσότερα από τα μισά νέα βιομηχανικά ρομπότ στον κόσμο.

Στις ΗΠΑ, οι προσπάθειες για αναζωπύρωση της παραγωγής οδήγησαν σε αύξηση των νέων ρομπότ τα τελευταία χρόνια, αν και ο αριθμός για το 2023 ήταν ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος - όπως ήταν επίσης στην Ιαπωνία και την Κορέα.

Η Γερμανία ήταν η μόνη από τις πέντε κορυφαίες χώρες στον αυτοματισμό όπου οι εγκαταστάσεις ρομπότ επιταχύνθηκαν πέρυσι σε σύγκριση με το 2022. Η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά, η Ιταλία και η Γαλλία, παρουσίασαν πτώση.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αυστηρή νομισματική πολιτική και η σχετική αδυναμία της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας σε σύγκριση με την Κίνα επιβραδύνουν τις επενδύσεις», αναφέρει η έκθεση.

Ακόμη και οι χώρες με πολλά εργατικά χέρια στρέφονται στα ρομπότ. Οι εγκαταστάσεις στην Ινδία αυξήθηκαν κατά 59% στο ρεκόρ των 8.510 μονάδων πέρυσι, λόγω της ζήτησης από την αυτοκινητοβιομηχανία. Το απόθεμα ρομπότ της χώρας «έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2018, σύμφωνα με την Marina Bill, πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής. «Η Ινδία είναι μία από τις ισχυρότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες μεταξύ των ασιατικών αναδυόμενων αγορών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι χώρες που προσελκύουν και αξιοποιούν ταλαντούχους εργαζόμενους – Η θέση της Ελλάδας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider