Οι χώρες που προσελκύουν και αξιοποιούν ταλαντούχους εργαζόμενους – Η θέση της Ελλάδας

Αυτές είναι οι χώρες με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό ταλέντων παγκοσμίως - Πόσο ψηλά είναι η Ελλάδα.
Οι χώρες που προσελκύουν και αξιοποιούν ταλαντούχους εργαζόμενους – Η θέση της Ελλάδας

Την κορυφή στην προσέλκυση και αξιοποίηση νέων ταλέντων κατέκτησε για 11η συναπτή χρονιά η Ελβετία, σύμφωνα με το δείκτη World Talent Ranking της IMD για το 2024. Η νέα πρωτιά για την Ελβετία, σηματοδοτεί την ισχυρή και σταθερή δεξαμενή ταλέντων της, παρά το ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο εργασιακό τοπίο.

Η κατάταξη αξιολογεί πώς οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο αποδίδουν όσον αφορά τη διατήρηση της δεξαμενής ταλέντων τους. Φέτος, ο κατάλογος καταρτίστηκε μέσω ενός συνδυασμού απαντήσεων σε έρευνες και δεδομένα από το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας του IMD βαθμολογώντας 67 οικονομίες παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι χρησιμοποιούν τα μεγαλύτερα και πιο πολυτελή ιδιωτικά τζετ

Σύμφωνα με την έκθεση, τα δεδομένα αυτά αναλύονται σε τρεις κατηγορίες:

- επενδύσεις σε εγχώρια ταλέντα και ανάπτυξη

- ελκυστικότητα (ο βαθμός στον οποίο μια χώρα αξιοποιεί τη δεξαμενή ταλέντων του εξωτερικού)

- ετοιμότητα (η διαθεσιμότητα δεξιοτήτων και ικανοτήτων στη δεξαμενή ταλέντων).

Οι 10 πιο ανταγωνιστικές οικονομίες με ταλέντα παγκοσμίως:

1) Ελβετία
2) Σιγκαπούρη
3) Λουξεμβούργο
4) Σουηδία
5) Δανία
6) Ισλανδία
7) Νορβηγία
8) Ολλανδία
9) Χονγκ Κονγκ
10) Αυστρία

Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριάρχησαν στη φετινή κατάταξη, καταλαμβάνοντας τις οκτώ από τις δέκα πρώτες θέσεις. Μάλιστα, η Ελλάδα κατέλαβε την 44η θέση. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η χώρα μας κατείχε την 37η θέση το 2020, την 33η το 2021, την 37η θέση το 2022 όπως και το 2023, ενώ φέτος έχασε 7 θέσεις.

Εικόνα

Στους επιμέρους δείκτες της έρευνας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 37η θέση αναφορικά με τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα (από 34η το 2023), στην 49η θέση για την ελκυστικότητα (από 46η το 2023) και στην 46η θέση για την ετοιμότητα αξιοποίησης ταλέντων (από 37η το 2023).

Δύο οικονομίες της Ασίας μπήκαν επίσης στον κατάλογο, με τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την ένατη θέση αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν μπήκαν στην πρώτη δεκάδα και έπεσαν έξι θέσεις στην 21η θέση φέτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έπεσαν από τη δεύτερη θέση το 2020 στη 14η θέση το 2024, επηρεασμένες από το κόστος ζωής της χώρας και τον εισπραχθέντα φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.