Πατέλης: Αυτή είναι η πρόοδος της Ελλάδας και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πατέλης: Αυτή είναι η πρόοδος της Ελλάδας και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης
Όπως σημείωσε ο κ. Πατέλης, η Ελλάδα στο διάστημα μεταξύ τέταρτου τριμήνου 2019 και δεύτερου τριμήνου 2024 κατέγραψε υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Στην πρόοδο της Ελλάδας την τελευταία πενταετία σε μια σειρά σημαντικών οικονομικών δεικτών, αναφέρθηκε στην κεντρική ομιλία που παρέθεσε σήμερα ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης στο συνέδριο της Société Générale στο Παρίσι, πoυ διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΕΧΑΕ).

Στο συνέδριο, οι εισηγμένες ελληνικές εταιρείες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μερικούς από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές χαρτοφυλακίων, όπως BNP, Generali, Millennium, Amundi, Lazard, Mirova κ.ά., οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον κ. Πατέλη και τον κ. Κοντόπουλο (CEO της ΕΧΑΕ) για τις επιδόσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του χρηματιστηρίου αντίστοιχα.

Όπως σημείωσε ο κ. Πατέλης, η Ελλάδα στο διάστημα μεταξύ τέταρτου τριμήνου 2019 και δεύτερου τριμήνου 2024 κατέγραψε υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ στο ίδιο διάστημα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση στον δείκτη ανεργίας και τη μικρότερη σωρευτική αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή (δηλαδή τον χαμηλότερο σωρευτικό πληθωρισμό) μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ.

Επιπλέον, η χώρα μας στο παραπάνω διάστημα κατέγραψε, όπως είπε ο κ. Πατέλης, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων και τη μεγαλύτερη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Έδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στο ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μονοδιάστατη, καθώς εκτός από την ανάκαμψη του τουρισμού φέτος σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 2019 η χώρα μας σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεριδίου στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών, καθώς και αύξηση στη βιομηχανική της παραγωγή κατά 25% σε σχέση με το 2019.

Όλα τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα συμπληρώνονται και από τον δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος παραμένει σταθερά υψηλότερος από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, στόχος παραμένει η αναβάθμιση του χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές.

Όπως τόνισε ο κ. Πατέλης, το ότι η ελληνική οικονομία καταγράφει αυτές τις καλές επιδόσεις δεν σημαίνει ότι έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε. Για την επίτευξη του στόχου, που είναι η σύγκλιση με την ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, και ιδίως όσον αφορά τους μισθούς και τις επενδύσεις, ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, και παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider