Μουσάλεμ (Fed): Υπέρ περισσότερων μειώσεων επιτοκίων, αλλά «με προσοχή»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μουσάλεμ (Fed): Υπέρ περισσότερων μειώσεων επιτοκίων, αλλά «με προσοχή»
Η κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η οικονομία, δικαιολογεί την μείωση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό, κατά τον διοικητή της Fed του Σεντ Λιούις, Αλμπέρτο Μουσάλεμ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν πρέπει να το «παρακάνει» με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, κατά τον διοικητή της Fed του Σεντ Λιούις, Αλμπέρτο Μουσάλεμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υγιής κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η οικονομία, δικαιολογεί τη μείωση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις.

Ο αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ περισσότερων μειώσεων αναφέροντας ότι «περαιτέρω σταδιακές μειώσεις επιτοκίων θα πιθανότατα αρμόζουσες με την πάροδο του χρόνου, αλλά δεν θα προδικάσω το μέγεθος ούτε το χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών αποφάσεων.

«Θεωρώ χειρότερο το να μειωθούν τα επιτόκια πολύ και γρήγορα, από ότι αργά και σε μικρότερο βαθμό», δήλωσε ο Μουσάλεμ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ των μικρών και μακροπρόθεσμων μειώσεων αλλά απλά «ζυγίζει» το κόστος των δύο - ανεπιθύμητων - επιλογών για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

«Το να κινηθούμε πολύ γρήγορα, θα σήμαινε ότι ο επιμένων και υψηλός πληθωρισμός αποτελεί απειλή για την αξιοπιστία της Fed αλλά και για την αγορά εργασίας και την οικονομία γενικότερα», πρόσθεσε.

Ακόμη, ανέφερε ότι υποστήριξε την επιθετική μείωση της Fed κατά μισή μονάδα τον περασμένο μήνα και σχολίασε ότι περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων είναι κατάλληλες με την πάροδο του χρόνου προς μια «ουδέτερη στάση» επιτοκίων.

Ο Μουσάλεμ πιστεύει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό τα επόμενα τρίμηνα, με υγιή αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται.

«Τόσο η αγορά εργασίας όσο και ο πληθωρισμός βρίσκονται σε καλό σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός, όπως μετράται από τον δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών (PCE), θα φτάσει τον στόχο του 2% στα επόμενα τρίμηνα.

«Πιστεύω ότι ο κίνδυνος να κολλήσει ο πληθωρισμός πάνω από το 2% ή να αυξηθεί από εδώ και πέρα, έχουν εξαφανιστεί», είπε.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τραμπ: «Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ δεν θα είχε συμβεί εάν ήμουν πρόεδρος»

Η Κάμαλα Χάρις απορρίπτει το ενδεχόμενο ενός τετ-α-τετ με τον Πούτιν για την Ουκρανία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider