Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε τις προοπτικές της Γαλλίας, ανοίγοντας την πόρτα σε πιθανή μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς επικαλέστηκε ανησυχίες για τα οικονομικά της χώρας.
Όπως αναφέρει η Le Monde, η κίνηση αντανακλά «τον αυξανόμενο κίνδυνο ότι η γαλλική κυβέρνηση θα είναι απίθανο να εφαρμόσει μέτρα που θα αποτρέψουν τη διατήρηση ευρύτερων από το αναμενόμενο δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την επιδείνωση της κατάστασης του χρέους», ανέφερε η Moody's. Ο οίκος αξιολόγησης άλλαξε την προοπτική της Γαλλίας από «σταθερή» σε «αρνητική».
Στην ίδια δήλωση, o Moody's επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας στο Aa2, λέγοντας ότι αυτό υποστηρίζεται από τη «μεγάλη, πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία της».
Χαμηλώνοντας τις προοπτικές, ο Moody's είπε ότι η δημοσιονομική επιδείνωση που έχει δει είναι «πέρα από τις προσδοκίες μας και έρχεται σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις χωρών με παρόμοια αξιολόγηση που τείνουν να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους».
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Αντουάν Αρμάν αναφερόμενος στην υποβάθμιση του outlook, υποστήριξε ότι η χώρα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει «μεταρρυθμίσεις μεγάλης εμβέλειας». Πρόσθεσε ότι η Γαλλία έχει οικονομική δύναμη και δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τα οικονομικά της. Ο Αρμάν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η χώρα πρέπει να λάβει «αξιόπιστα» βήματα για να αντιμετωπίσει το υψηλό της έλλειμμα.
Κίνδυνοι για το προφίλ της χώρας
Προς το παρόν, ο Moody's είπε ότι οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Γαλλίας ενισχύονται από το πολιτικό και θεσμικό της περιβάλλον. Σημείωσε ότι η κατάσταση «δεν ευνοεί τη συνένωση σε μέτρα πολιτικής που θα επιφέρουν συνεχείς βελτιώσεις στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού».
«Ως αποτέλεσμα, η διαχείριση του προϋπολογισμού είναι πιο αδύναμη από ό,τι είχαμε αξιολογήσει προηγουμένως», πρόσθεσε ο οίκος αξιολόγησης.
Ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ ελπίζει να μειώσει το έλλειμμα του δημόσιου τομέα κάτω από το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το επόμενο έτος, από το αναμενόμενο 6,1% το 2024. Αλλά ο προϋπολογισμός του για τη μείωση του ελλείμματος παρουσιάστηκε σε ένα εχθρικό κοινοβούλιο.
Η συζήτηση για τον ετήσιο προϋπολογισμό της Γαλλίας συχνά πυροδοτεί προτάσεις δυσπιστίας και το σχέδιο του Μπαρνιέ έγινε αφορμή για έντονες αντιδράσεις ακόμη και πριν γίνουν γνωστές οι πλήρεις λεπτομέρειες του.
Το χρέος της Γαλλίας αναμένεται να αυξηθεί κοντά στο 115% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, σε σύγκριση με τον στόχο της ΕΕ για χρέος 60%. Σε απόλυτους αριθμούς, το χρέος της Γαλλίας είναι πάνω από 3,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου ένα τρισ. ευρώ από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το 2017.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Fitch Ratings επιβεβαίωσε επίσης την αξιολόγηση της Γαλλίας στο AA- αλλά αναθεώρησε την προοπτική της από "σταθερή" σε "αρνητική", επισημαίνοντας αυξημένους κινδύνους δημοσιονομικής πολιτικής.
Την Πέμπτη, ο Αρμάν δήλωσε ότι «η δουλειά που θα κάνουμε τους επόμενους μήνες θα είναι να παρακολουθούμε και να ρυθμίζουμε τις δημόσιες δαπάνες μας» για να κάνουμε εξοικονομήσεις. Ο υπουργός Προϋπολογισμού Laurent Saint-Martin πρόσθεσε ότι η δύναμη της γαλλικής οικονομίας συνεχίζει να αναγνωρίζεται, αν και σημείωσε ότι η χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.