Αέριο: Επενδύσεις 720 εκατ. της Enaon έως το 2029 – Σύνδεση Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας το 2025

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αέριο: Επενδύσεις 720 εκατ. της Enaon έως το 2029 – Σύνδεση Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας το 2025
Κατασκευή περισσότερων από 2.000 χιλιομέτρων δικτύου την επόμενη 5ετία, με πάνω από 75.000 νέες συνδέσεις, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας. Σημαντική ενίσχυση της κάλυψης σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Από το επόμενο έτος πρόσβαση στο αέριο των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πρέβεζας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, του Αγρίνιου και του Πύργου.

Επενδύσεις ύψους 720 εκατ. ευρώ προγραμματίζει για την 5ετία 2025-2029 η enaon EDA, θυγατρική της Italgas, για την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια. Όπως προκύπτει από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας για την περίοδο 2025-2029, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), με τις επενδύσεις αυτές θα αναπτυχθούν 2.000 χιλιόμετρα περίπου νέων δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης.

Χάρις στις νέες υποδομές που θα κατασκευαστούν, η εταιρεία εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθούν πάνω από 75.000 καινούριες συνδέσεις. Μάλιστα, το πλάνο της enaon EDA προβλέπει πως μέσα στο 2025 θα αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο η Ήπειρος, με τη σύνδεση των τεσσάρων μεγαλύτερων πόλεων (Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσα). Το ίδιο θα συμβεί και στη Δυτική Ελλάδα, όπου το επόμενο έτος θα αεριοδοτηθούν η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος.

Στο πλαίσιο ψηφιοποίησης των δικτύων, η εταιρεία ήδη εγκαθιστά «έξυπνους» μετρητές, ενώ παράλληλα έχει εγκριθεί από τη ΡΑΑΕΥ η αντικατάσταση των υφιστάμενων αναλογικών «ρολογιών». Ωστόσο, η εταιρεία σχεδιάζει να επισπεύσει τα οφέλη της ψηφιοποίησης, ολοκληρώνοντας το roll-out εντός 7ετίας, αντί για 10ετία που προβλέπει το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Αττική

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης καλύπτει 10 Περιφέρειες (Αττική, Θεσσαλία, Αν. Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη) καθώς και τη Μητροπολιτική Ενότητα της Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά το Λεκανοπέδιο, το υφιστάμενο δίκτυο διανομής καλύπτει 52 από τους 58 συνολικά Δήμους της Περιφέρειας Αττικής (πλην νήσων).

Μέσα στην επόμενη 5ετία, πρόσβαση στο αέριο πρόκειται να αποκτήσουν και καταναλωτές στον Δήμο Μεγαρέων-Νέας Περάμου. Οι πρώτες συνδέσεις αναμένονται από το 2027. Επίσης, σημαντική θέση στα έργα εντός Αττικής έχει η αντικατάσταση του παλαιού χυτοσιδηρού δικτύου και η αναβάθμιση της δυναμικότητας του δικτύου 25 mbar στο κέντρο της Αθήνας.

Προγραμματίζονται επενδύσεις 205 εκατ. ευρώ την τρέχουσα 5ετία, ώστε να κατασκευασθούν 292 χιλιόμετρα νέων αγωγών μέσης και χαμηλής πίεσης. Μέχρι το 2028, εκτιμάται ότι η καταναλωτική βάση των χρηστών αερίου θα αυξηθεί κατά 24.000 περίπου ενεργές συνδέσεις.

Θεσσαλονίκη

Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, έχει ήδη τροφοδοτηθεί το σύνολο των 14 Καλλικρατικών Δήμων. Μέσα στην επόμενη 5ετία προγραμματίζεται η σύνδεση στο δίκτυο των Κουφαλίων και του Λαγκαδά, που τροφοδοτούνται με CNG. Επίσης, σχεδιάζεται τo 2028 η αντικατάσταση του εικονικού δικτύου με CNG του Σταυρού του δήμου Βόλβης, με μικρής κλίμακας σταθμού LNG.

Μέχρι το 2029 σχεδιάζεται η κατασκευή 187 χιλιομέτρων νέων δικτύων, για την οποία θα αξιοποιηθεί μεγάλο μέρος από τα 112 εκατ. ευρώ προβλεπόμενων επενδύσεων. Οι νέες συνδέσεις έως το 2028 εκτιμώνται στα επίπεδα των 10.000.

Θεσσαλία

Κατά την περίοδο 2025-29 προγραμματίζεται η ανάπτυξη 160 χλμ. δικτύου χαμηλής πίεσης, από το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία αφορά έργα ανάπτυξης (156 χλμ.). Επίσης, θα αναπτυχθούν 77 χλμ. μέσης πίεσης, εκ των οποίων τα 38 χλμ. αφορούν σε επέκταση και ενίσχυση του δικτύου, ενώ τα υπόλοιπα 39 χλμ. αφορούν σε επεκτάσεις του δικτύου για την κατάργηση εικονικού δικτύου με τροφοδοσία από σταθμούς CNG (Καλαμπάκα το 2028 και Τύρναβος, Αμπελώνας και Φαλάνη το 2029).

Παράλληλα προγραμματίζεται η αντικατάσταση και των υπολοίπων σταθμών CNG με σταθμούς μικρής κλίμακας LNG: Ελασσόνα το 2027 και οι υπόλοιποι 7 σταθμοί (Αγιά, Συκούριο, Παλαμάς, Σοφάδες, Φαρκαδόνα, Πύλη και Μουζάκι) το 2028. Ωστόσο, ο ακριβής χρόνος της εν λόγω αντικατάστασης ενδέχεται να αλλάξει και θα προσδιορισθεί με βάση τεχνοοικονομική ανάλυση που θα λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα κόστους λειτουργίας, όπως θα εξελίσσεται η ζήτηση. Παράλληλα, γίνεται πρόβλεψη για τη σύνδεση 4 μονάδων βιομεθανίου (μία μονάδα το 2028 και 3 μονάδες το 2029).

Προβλέπονται επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ, που θα επιφέρουν 9.100 περίπου νέες συνδέσεις.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Κατά την περίοδο 2025-29 προγραμματίζεται να αναπτυχθούν επιπλέον 278 χλμ δικτύου χαμηλής πίεσης και 3,3 χλμ δικτύου μέσης πίεσης. Η κάλυψη του δικτύου θα αυξηθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2024 και θα ανέλθει στο 58%. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα κατασκευασθούν 9.032 συνδέσεις παροχετευτικών αγωγών και θα γίνει η τοποθέτηση 22.927 μετρητών.

Με βάση την εκτιμώμενη ζήτηση, το έτος 2027 θα γίνει η αντικατάσταση του σταθμού αποσυμπίεσης CNG της Ορεστιάδας με σταθμό LNG, για λόγους επαύξησης της δυναμικότητας και της αυτονομίας της περιοχής. Τέλος, η σύνδεση μιας μονάδας παραγωγής βιομεθανίου εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί επίσης το 2027.

Οι επενδύσεις αθροίζονται σε 65,6 εκατ. ευρώ, με τις νέες συνδέσεις έως το 2029 να εκτιμώνται σε 8.900.

Δυτική Μακεδονία

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουν κατασκευαστεί απομακρυσμένα δίκτυα με προβλεπόμενη τροφοδότηση μέσω δύο Σταθμών Υγροποιημένου Αερίου (LNG) για τις πόλεις της Φλώρινας και της Καστοριάς-Μανιακών-Άργους Ορεστικού και μέσω μονάδων αποσυμπίεσης CNG για την πόλη των Γρεβενών. Οι εργασίες εγκατάστασης των σταθμών υγροποιημένου αερίου LNG για τα απομακρυσμένα δίκτυα στις περιοχές Φλώρινας, και Καστοριάς-Άργος Ορεστικού-Μανιακών έχουν ολοκληρωθεί.

Η περιοχή της Φλώρινας θα έχει ενεργοποιηθεί έως το τέλος του 2024 ενώ η περιοχή της Καστοριάς-Άργους Ορεστικού ενεργοποιήθηκε ήδη τον Οκτώβριο. Ο σταθμός αποσυμπίεσης CNG στην πόλη των Γρεβενών έχει ενεργοποιηθεί από τον Μάρτιο και τροφοδοτεί ήδη το κατασκευασμένο δίκτυο της πόλης.

Η περιοχή της Φλώρινας ωστόσο προβλέπεται να συνδεθεί και με το δίκτυο Μεταφοράς έως το τέλος του 2025, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποδομές του Διαχειριστή Μεταφοράς για τη σύνδεση με το ήδη κατασκευασμένο δίκτυο Μέσης Πίεσης που φτάνει μέχρι το σημείο σύνδεσης (Περδίκκας). Μελλοντικά εξετάζεται και η προσθήκη ενός μικρότερου σταθμού LNG στα Γρεβενά συμπληρωματικά ή προς αντικατάσταση του υφιστάμενου σταθμού CNG, ανάλογα με την εξέλιξη της ζήτησης.

Τα προγραμματισμένα έργα για την περίοδο 2025-29 αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου κυρίως στις περιοχές που ήδη υπάρχει δίκτυο καθώς και σε άλλους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Επιπλέον, γίνεται πρόβλεψη για τη σύνδεση 3 μονάδων βιομεθανίου (μία μονάδα το 2028 και δύο μονάδες το 2029). Προβλέπονται επενδύσεις 48,4 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη 304 χιλιομέτρων δικτύων. Η εκτίμηση για νέες συνδέσεις το 2029 είναι στις 3.800.

Στερεά Ελλάδα

Στο διάστημα 2025-2029 θα ολοκληρωθεί το βασικό δίκτυο υποδομής σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Η ολοκλήρωση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2025 στην πλειονότητά των περιπτώσεων, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν κυρίως έργα συνδέσεων, επεκτάσεις δικτύου βάση της ζήτησης και έργα ενίσχυσης.

Στο τέλος της περιόδου (2029) προγραμματίζεται να αντικατασταθούν οι δύο σταθμοί αποσυμπίεσης (CNG), με σταθμούς LNG μεγαλύτερης δυναμικότητας, αναλόγως φυσικά και της εξέλιξης της κατανάλωσης. Οι προγραμματισμένες επενδύσεις αγγίζουν τα 48 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή 140 χιλιομέτρων δικτύων.

Κεντρική Μακεδονία

Δρομολογούνται επενδύσεις 58 εκατ., για την ανάπτυξη 262 χλμ. δικτύου. Οι περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας τροφοδοτούνται μέσω αγωγού. Εξαίρεση αποτελούν δύο περιοχές (Βέροια και Γιαννιτσά) οι οποίες τροφοδοτούνται με εικονικό δίκτυο μέσω αποσυμπιεστή (CNG).

Η τροφοδοσία της πόλης των Γιαννιτσών πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2024 ενώ αυτή της Βέροιας προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024. Τέλος, η πόλη της Αλεξάνδρειας θα τροφοδοτηθεί με αέριο στις αρχές του 2025 μέσω δικτύου μέσης πίεσης.

H enaon EDA κατά την περίοδο 2025-29 σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου σε όλες τις πόλεις που αναφέρονται στο παρόν Πρόγραμμα Ανάπτυξης με στόχο να αυξήσει την κάλυψη του δικτύου από το 33% στο 65%. Παράλληλα προγραμματίζει τη σύνδεση των πόλεων της Βέροιας και των Γιαννιτσών με το Δίκτυο Μεταφοράς κατά την περίοδο 2026-28, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τότε τα αντίστοιχα έργα του Διαχειριστή Μεταφοράς.

Ήπειρος

Εντός του 2025 θα τροφοδοτηθούν και οι τέσσερις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων που αποτελούν τα κυριότερα αστικά κέντρα της περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για περιοχές στους Δήμους Ζίτσας, Ιωαννιτών, Άρτας, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας.

Φέτος έγινε η σύνδεση και η ενεργοποίηση της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, ενώ παράλληλα η επέκταση και η πύκνωση του δικτύου στις πόλεις των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας. Όλες οι πόλεις προβλέπεται να τροφοδοτηθούν από σταθμό μικρής κλίμακας LNG. Οι επενδύσεις μέχρι το 2029 θα ανέλθουν σε 45,2 εκατ., ενώ θα κατασκευαστούν δίκτυα 196 χιλιομέτρων.

Δυτική Ελλάδα

Το 2023 ξεκίνησε η κατασκευή δικτύου διανομής στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα εντός και πλησίον της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών στη δημοτική ενότητα Ωλενίας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Στην ίδια ΒΙ.ΠΕ. προβλέπεται να εγκατασταθούν δύο σταθμοί υγροποιημένου αερίου (LNG) για την τροφοδότηση βιομηχανικών καταναλωτών εντός της ΒΙ.ΠΕ. και για τη σύνδεση της πόλης των Πατρών αντίστοιχα, μέσω δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής των εγκαταστάσεων αυτών και η ενεργοποίηση των πρώτων δικτύων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024. Εντός του 2025 θα συνδεθεί η Πάτρα, του Αγρίνιο και ο Πύργος. Την 5ετία 2025-2029 θα εκτελεστούν έργα επέκτασης και πύκνωσης του δικτύου διανομής σε αυτές τις τρεις πόλεις καθώς και συνδέσεις καταναλωτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider