Morgan Stanley για Ελλάδα: Η επιστροφή στην Ιθάκη και η αχίλλειος πτέρνα - Ανάπτυξη 2,2% το 2025

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Morgan Stanley για Ελλάδα: Η επιστροφή στην Ιθάκη και η αχίλλειος πτέρνα - Ανάπτυξη 2,2% το 2025
Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση θα προσφέρει ένα ακόμη έτος υπεραπόδοσης για την Ελλάδα, με επιτάχυνση της διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως υποστηρίζει η Morgan Stanley, που αναμένει ανάπτυξη 2,5% φέτος, 2,2% το 2025 και 1,8% το 2026.

Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση θα προσφέρει ένα ακόμη έτος υπεραπόδοσης για την Ελλάδα, με επιτάχυνση της διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως υποστηρίζει η Morgan Stanley, που αναμένει ανάπτυξη 2,5% φέτος, 2,2% το 2025 και 1,8% το 2026.

Μετά από δύο ισχυρά έτη υπεραπόδοσης το 2022 και το 2023, η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν κατά μέσο όρο 0,9% στο τρίμηνο, λόγω της εγχώριας ζήτησης, με ισχυρή δυναμική από την ιδιωτική κατανάλωση και την ανάκαμψη των επενδύσεων. «Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή το 2025 στο 2,2%, υποδηλώνοντας ένα ακόμη έτος υπεραπόδοσης. Οι παράγοντες ανάπτυξης πρέπει να παραμείνουν οι ίδιοι: ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και ισχυρές επενδύσεις», αναφέρει η Morgan Stanley.

Ωστόσο, οι ισχυρότερες εξαγωγές θα πρέπει να αντισταθμίζουν ακόμη περισσότερο τις πιο ισχυρές εισαγωγές. Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις που προβλέπουν οι αναλυτές υποστηρίζουν μια περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, βλέποντας την Ελλάδα να παρουσιάζει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2025 και το 2026.

Η αύξηση των επενδύσεων υποστηρίχθηκε εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο του GFCF, η κατασκευαστική δραστηριότητα κατοικιών παραμένει σχετικά χαμηλή σε απόλυτες τιμές, ενώ στη φάση μετά την πανδημία οι επενδύσεις εκτός κατοικιών και τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός παρουσίασαν μια πιο σημαντική ανάκαμψη. Το Ταμείο Ανάκαμψης συνεχίζει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην τόνωση της ανάπτυξης στη χώρα. Το συνολικό σχέδιο για την Ελλάδα προβλέπει κεφάλαια ύψους περίπου 36 δισ. ευρώ, με τη χώρα να έχει λάβει μέχρι στιγμής περίπου τα μισά από τα κεφάλαια – η τελευταία πληρωμή 1 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκε από την ΕΚ στις 16 Οκτωβρίου. Η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, ωθούμενη από τη σταθερή άνοδο του πραγματικού εισοδήματος.

Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, η αχίλλειος πτέρνα...

«Ενώ η εγχώρια ζήτηση συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη στην Ελλάδα, αναμένουν ότι οι καθαρές εξαγωγές θα σηματοδοτήσουν μια σημαντική επιβράδυνση του ΑΕΠ το 2024 και το 2025. Εν μέσω μιας οικονομικής ανάκαμψης, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στην Ελλάδα. Αυτό παραμένει βασικός κίνδυνος για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας. Η θετική αύξηση των εξαγωγών είναι πιθανό να συνεχιστεί, αλλά η ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση συνεπάγεται επίσης υψηλότερο ρυθμό αύξησης για τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Η ταχεία υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης προσθέτει επίσης πίεση, καθώς το περιεχόμενο εισαγωγών των επενδυτικών έργων RRF είναι υψηλό. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρουσιάζει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 2025 και το 2026», καταλήγει ο οίκος.

Η Morgan Stanley αναμένει αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους στο 149,7% το 2025 και στο 143,6% το 2026 από 154,1% φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider