Ρεύμα: Στα επίπεδα του 1,5 λεπτού ανά kWh η επιδότηση – Παρόμοια στήριξη στις επιχειρήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Στα επίπεδα του 1,5 λεπτού ανά kWh η επιδότηση – Παρόμοια στήριξη στις επιχειρήσεις
Στόχος της κυβέρνησης η «επιστροφή» των τελικών τιμών κοντά στις χρεώσεις Οκτωβρίου, υποβολή αιτήσεων μέσω πλατφόρμας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Προσωρινή χρηματοδότηση των μέτρων από το ΤΕΜ ή τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στα επίπεδα των 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (δηλαδή 1,5 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα) δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Insider.gr ότι θα κινηθεί η επιδότηση Δεκεμβρίου στο ρεύμα για τα νοικοκυριά. Παρόμοια θα είναι και η επιδότηση που θα λάβουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες σε αντίθεση με το «μίνι» ενεργειακή κρίση του καλοκαιριού, αυτή τη φορά θα ενταχθούν στο πλαίσιο στήριξης.

Το ακριβές ύψος των επιδοτήσεων πρόκειται να ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ τις επόμενες ημέρες – το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου. Εκτιμάται ότι με τη στήριξη οι τελικές τιμές, για τους καταναλωτές που βρίσκονται σε κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, θα «επιστρέψουν» σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του Οκτωβρίου.

Η στήριξη θα «κουρέψει» μέρος των χρεώσεων Δεκεμβρίου των κυμαινόμενων τιμολογίων. Όπως έγραψε το Insider.gr, στην περίπτωση των οικιακών «πράσινων» τιμολογίων, καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των εταιρειών, με τις χρεώσεις να ξεκινούν από τα 15,5 και να φτάνουν μέχρι τα 19,95 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Συγκριτικά με τον Νοέμβριο, οι αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 7% και 62%.

Αίτηση σε πλατφόρμα

Στην περίπτωση των νοικοκυριών, η στήριξη θα «περάσει» αυτόματα στους λογαριασμούς ρεύματος, μέσω των προμηθευτών. Στην περίπτωση των επιχειρήσεων, η στήριξη θα αξιοποιηθεί ο κανόνας de minimis (ενισχύσεων ήσσονος σημασίας), με βάση τον οποίο κάθε κράτος-μέλος μπορεί να παράσχει ενισχύσεις έως 300.000 ευρώ εντός 3ετίας, χωρίς το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.

Η λύση αυτή επιλέχθηκε γιατί η δημιουργία ενός σχήματος στήριξης (που ήταν η εναλλακτική επιλογή) θα ήταν πιο χρονοβόρα, αφού θα έπρεπε να υποβληθεί και να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες. Η συνέπεια, ωστόσο, είναι πως κρατική ενίσχυση θα λάβουν μόνον οι εταιρείες που δεν έχουν λάβει ενισχύσεις έως το πλαφόν των 300.000 ευρώ.

Για αυτό και θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιδότησης. Μέσω της πλατφόρμας, θα ελέγχεται κατά πόσο κάθε εταιρεία πληροί το σχετικό κριτήριο ή όχι.

Η χρηματοδότηση των μέτρων

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η χρηματοδότηση των μέτρων θα γίνει προσωρινά από έναν υπάρχοντα «κουμπαρά». Φαβορί για αυτό τον σκοπό αποτελεί το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), το οποίο είχε συσταθεί την περίοδο της ενεργειακής κρίσης με σκοπό την οικονομική κάλυψη των επιδοτήσεων. Μία εναλλακτική λύση είναι τα κεφάλαια να προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όποια επιλογή και αν προκριθεί, θα πρόκειται για μεταβατική λύση χρηματοδότησης των επιδοτήσεων, καθώς τα κεφάλαια θα αναπληρωθούν στην πορεία. Η αναπλήρωση θα γίνει από τα ποσά που θα συγκεντρωθούν από την έκτακτη φορολόγηση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας – ουσιαστικά το μέτρο που θα καλύψει οικονομικά τη στήριξη και το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζεται από το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η έκτακτη φορολόγηση θα ενεργοποιηθεί από το επόμενο έτος και θα επιβληθεί επί των εσόδων που είχαν οι παραγωγοί σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (το οποίο θα καθοριστεί κι αυτό στην πορεία) του 2024. Η έκτακτη φορολόγηση θα επιβληθεί σε παραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου καθώς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Αντίθετα, λιγότερο πιθανό θεωρείται το μέτρο να επεκταθεί και στους λιγνιτικούς σταθμούς, καθώς ακόμη και με την εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών, εκτιμάται πως δεν απέφεραν υπερέσοδα λόγω του υψηλού λειτουργικού τους κόστους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Από 15,5 έως 19,9 λεπτά ανά KWh οι χρεώσεις Δεκεμβρίου – Μέση αύξηση 24%

Ρεύμα: Κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών το 2024 – Σημαντική αύξηση της ζήτησης

Εξοικονομώ 2025: Ποιοι θα πάρουν επιδοτήσεις 50% έως 100% – Τα κριτήρια και τα επόμενα προγράμματα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider