Κομβικό ρόλο στην μεγάλη και επιτυχή συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη) για τη δυνατότητα ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών που έλαβε χώρα την 6η Δεκεμβρίου και μετά από 25 χρόνια συνομιλιών έπαιξε η στρατηγική σημασία του λιθίου, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το CNBC.
Εάν το deal επικυρωθεί από τους «27» θα δημιουργηθεί μια από τις μεγαλύτερες ζώνες εμπορίου στον κόσμο, που θα καλύπτει τις ανάγκες 700 εκατ. ανθρώπων, αντιπροσωπεύοντας μάλιστα περίπου το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η Κομισιόν τονίζει ότι η συμφωνία θα αυξήσει το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις, θα μειώσει τους δασμούς, θα δημιουργήσει ένα πιο σταθερό πλαίσιο με ρυθμιστικούς κανόνες και θα προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι όμως υπέρ της συμφωνίας. Η Γαλλία και η Πολωνία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμφωνία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό για την ευρωπαϊκή γεωργία. Αναλυτές της ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών όπως το λίθιο φαινόταν «να μπαίνει λιγότερο στα πρωτοσέλιδα», παρά τη σημασία του μετάλλου για το οικονομικό μέλλον της ΕΕ.
«Η συμφωνία είναι εκπληκτική, δεδομένου ότι η ΕΕ εξαρτάται πολύ από την Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες, ενώ χώρες όπως η Αργεντινή, η Βολιβία και η Βραζιλία διαθέτουν μεγάλα αποθέματα κρίσιμων πρώτων υλών και η ζήτηση της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί μαζικά» υπογραμμίζουν αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας.
«Μπορεί να είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η ακριβής οικονομική αξία της καλύτερης πρόσβασης σε αυτά τα υλικά μέσω των στενότερων δεσμών με τη Mercosur, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό το συγκεκριμένο μέταλλο έχει μεγάλη στρατηγική βαρύτητα για την ΕΕ, με την προμήθεια και την εξασφάλιση της διαρκούς ροής είναι επί του παρόντος στο επίκεντρο», πρόσθεσαν.
Το λίθιο, που μερικές φορές αναφέρεται ως «λευκός χρυσός» λόγω του ανοιχτού χρώματος και της υψηλής χρηματιστηριακής αξίας του, θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την οριστική απομάκρυνση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα. Χρησιμοποιείται συνήθως σε ηλεκτρικά οχήματα, κινητά τηλέφωνα και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για φορητούς υπολογιστές.
Η Λατινική Αμερική εκτιμάται ότι προμηθεύει περίπου το 35% του λιθίου στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, με τη Χιλή (26%) και την Αργεντινή (6%) να πρωτοστατούν. Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιέγραψε την συμφωνία ως «win-win» εξοικονομώντας 4 δισ. ευρώ σε δασμούς ετησίως, ενώ θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές ΜμΕ να αυξήσουν τις εξαγωγές τους, μειώνοντας τη γραφειοκρατία
Για τον Φεντερίκο Στάινμπεργκ, συνεργάτη ενός εξέχοντος think tank στις ΗΠΑ, οι παράγοντες κατέστησαν δυνατή τη συμφωνία μετά από 25 έτη τελματωμένων διαπραγματεύσεων ήταν η άνοδος του προστατευτισμού, «που αποδεικνύεται από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ» και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα και ο Αργεντινός Μιλέι είναι ισχυροί υποστηρικτές μιας συμφωνίας με σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Στάινμπεργκ, οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι πιθανό να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στις αγορές και σε τομείς με υψηλή αξία σε κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως το λίθιο. «Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ θα μειώσει τους δασμούς σε γεωργικά προϊόντα και άλλα αγαθά και θα συνεισφέρει 1,8 δισ. ευρώ μέσω της πρωτοβουλίας Global Gateway για τη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Mercosur», τόνισε.