Στην πολλά υποσχόμενη αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να «ποντάρει» η Capital Economics, στεκόμενη στο πλαίσιο υπεραπόδοσης έναντι της ευρύτερης Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια και στον όγκο του δημόσιου χρέους που θα συνεχίζει να υποχωρεί.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ανάπτυξη της τάξεως του 2% το 2025 και 1,9% το 2026, με ανεργία στο 8,9% και στο 8,1% αντίστοιχα κατά μέσο όρο και δείκτη δημόσιου χρέους στο 147% και στο 141% από 155% για φέτος.
Σύμφωνα με την Capital Economics, η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 0,3% στο τρίτο τρίμηνο και σε τριμηνιαία βάση μετά την ισχυρή ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για το επιχειρηματικό κλίμα υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ελαφρώς περισσότερο το επόμενο διάστημα.
Αν και οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν απότομα το τρίτο τρίμηνο, θα συνεχίσουν να αποτελούν «καταλύτη» για την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα, υποβοηθούμενες από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αναμένεται επίσης να αυξηθεί σταθερά τα επόμενα δύο χρόνια. Το εργατικό δυναμικό έχει μειωθεί ελαφρώς φέτος και η αύξηση της απασχόλησης έχει «παγώσει», ωστόσο, η αύξηση των πραγματικών μισθών ενισχύει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών, γεγονός που αναμένεται να διατηρήσει την αύξηση της πραγματικής κατανάλωσης με εύλογο ρυθμό.
Αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό, η Capital Economics, αναφέρει πως μειώθηκε ελαφρώς τον Νοέμβριο αλλά ήταν αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, στο 4,5%. Αυτό οφείλεται στον σκέλος των υπηρεσιών και στην εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχιστούν και το νέο έτος, καθώς οι αμοιβές του δημόσιου τομέα και ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 5%, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ως προς το δημοσιονομικό μέτωπο, οι πειθαρχημένες δαπάνες της κυβέρνησής της και τα υγιή πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού βελτιώνουν σταθερά τη δημοσιονομική εικόνα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, γεγονός που θα διατηρήσει τα spreads υπό έλεγχο.