Τη μεγαλύτερη «βουτιά» από τις εποχές της πανδημίας του 2020 καταγράφει το ρεάλ, το νόμισμα της Βραζιλίας, την ώρα που οι αναλυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την δέσμευση του Προέδρου Λούλα να διορθώσει το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Συγκεκριμένα, το ρεάλ έχει αποδυναμωθεί σχεδόν κατά 22% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ φέτος, η χειρότερη απόδοση μεταξύ 31 βασικών νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.
Οι δημοσιονομικές ισορροπίες καταρρέουν και αυξάνονται τα ελλείμματα, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της Βραζιλίας κλείνουν το 2024 με τα μεγαλύτερα αρνητικά ρεκόρ σε σχέση με αντίστοιχες χώρες.
Οι απώλειες για την οικονομία της Βραζιλίας επιταχύνθηκαν τον Νοέμβριο αφού το πρόσφατο, πολυαναμενόμενο δημοσιονομικό πακέτο δεν ικανοποίησε τους επενδυτές. Ούτε η ιστορική παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας - που «έκαψε» περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά μέσα σε δύο εβδομάδες - δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την πορεία.
Η νομισματική αρχή παρενέβη ξανά τη Δευτέρα, την τελευταία συνεδρίαση του έτους για τα τοπικά περιουσιακά στοιχεία, «καίγοντας» περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Το νόμισμα ανέστρεψε τις προηγούμενες απώλειες και σημείωσε άνοδο 0,4% μετά την ανακοίνωση.
Παρά την ανάκαμψη μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, το selloff του νομίσματος έχει διαδοθεί και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Τα spreads των πενταετών swaps διευρύνθηκαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον αναπτυσσόμενο κόσμο και οι αποδόσεις τα ομόλογα εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από την ανατροπή της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ το 2016.
Καθώς η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια για να προσπαθήσει να περιορίσει τη ζημιά στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, αυτό οδήγησε σε μία πανωλεθρία στην αγορά, με τις μετοχές να χάνουν πάνω από 290 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, με τον δείκτη Ibovespa να υστερεί έναντι όλων πλην Λετονίας σε όρους δολαρίων.
«Η ηγεσία της Βραζιλίας πιθανότατα πρέπει να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές ανησυχίες της αγοράς νωρίτερα και όχι όταν θα είναι αργά», δήλωσε ο Simon Quijano-Evans, επικεφαλής στρατηγικής στη Gramercy Ltd. στο Λονδίνο.
Ο Λούλα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ΑΕΠ της Βραζιλίας. Η οικονομική του ομάδα αποκάλυψε τον περασμένο μήνα μια δέσμη δημοσιονομικών μέτρων, αλλά προχώρησε και σε φορολογικές απαλλαγές - προκαλώντας αμφιβολίες για την προθυμία της κυβέρνησης να χαλιναγωγήσει τις δημόσιες δαπάνες.
Το αυξανόμενο έλλειμμα - ένα θέμα που έχει τροφοδοτήσει το άγχος των επενδυτών από τη Γαλλία έως την Κολομβία - έρχεται επίσης σε μια δύσκολη στιγμή για τις αναδυόμενες αγορές.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες μπαίνουν στο 2025 παλεύοντας με τα οικονομικά δεινά της Κίνας, τις παρατεταμένες γεωπολιτικές εντάσεις και την αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο των πολιτικών του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο δολάριο και την πορεία για τα παγκόσμια επιτόκια.