Την πόρτα για περαιτέρω επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έκλεισε και επίσημα πριν από λίγα 24ωρα η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ), με απόφασή της να διατηρηθούν σταθερές οι χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ το 2025. Έτσι, σε μία περίοδο όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, επισφραγίζεται πως το ΕΤΜΕΑΡ δεν θα γίνει αιτία για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ενεργειακού κόστους μέσα στο νέο έτος.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί μία από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή μία επιβάρυνση που υπάρχει σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού και είναι ανεξάρτητη από την εταιρεία από την οποία ένας καταναλωτής προμηθεύεται ρεύμα. Τα ποσά που συγκεντρώνονται μέσω της συγκεκριμένης χρέωσης «οδεύουν» στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) Επικράτειας, ο οποίος αποζημιώνει μία σημαντική μερίδα των ΑΠΕ για το ποσοστό του εγγυημένου εσόδου τους, που δεν αποκομίζουν με τη συμμετοχή τους στην αγορά.
Όπως είναι φυσικό, το ύψος της χρέωσης εξαρτάται από την «υγεία» του Ειδικού Λογαριασμού. Ως συνέπεια, η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε να διατηρήσει το ΕΤΜΕΑΡ σε σταθερά επίπεδα, καθώς ο ΕΛΑΠΕ Επικράτειας έκλεισε το 2024 με πολύ μικρό έλλειμμα – με τις εκτιμήσεις να δείχνουν επίσης πως το άνοιγμα θα παραμείνει περιορισμένο μέχρι το τέλος και του νέου έτους. Επομένως, η Ρυθμιστική Αρχή «κράτησε» αμετάβλητη τη χρέωση στα 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά, όπως και τις επιβαρύνσεις για τις διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
Θετική ανατροπή
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θετική αυτή εξέλιξη αυτή φάνταζε εντελώς απίθανη μέχρι και το τέλος του περασμένου καλοκαιριού, καθώς φαινόταν ότι ο Ειδικός Λογαριασμός Επικράτειας θα έκλεινε το 2024 με πολύ σημαντικό έλλειμμα – στα 257,19 εκατ. Ως συνέπεια, οι εκτιμήσεις τότε ήταν πως θα ήταν αναπόφευκτη μία «γενναία» αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, στα επίπεδα των 24 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Στους μήνες όμως που μεσολάβησαν, βελτιώθηκε δραστικά το ισοζύγιο του Ειδικού Λογαριασμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Ρυθμιστική Αρχή, και τα οποία προέρχονται από τον ΔΑΠΕΕΠ ο οποίος διαχειρίζεται τον ΕΛΑΠΕ, το έλλειμμα στο τέλος του 2024 έχει συρρικνωθεί μόλις στα 49,74 εκατ. Επίσης, οι εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ για το νέο έτος είναι πως ο ΕΛΑΠΕ Επικράτειας θα κλείσει το 2025, στο βασικό σενάριο, επίσης στα 49,02 εκατ. ευρώ.
Το αν θα επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο θα εξαρτηθεί από το ύψος στο οποίο θα κυμανθούν οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας φέτος. Ακόμη όμως κι αν η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, και ο Ειδικός Λογαριασμός κλείσει με έλλειμμα 165,16 εκατ., η «τρύπα» αυτή αναμένεται να περιοριστεί αισθητά αν για έναν ακόμη χρόνο καταλήξουν σε αυτόν μεγάλο μέρος (ή το σύνολο) του «πράσινο τέλους» στο ντίζελ κίνησης, το οποίο αποφέρει σε ετήσια βάση περί τα 110 εκατ. ευρώ.
Σύμμαχος οι «υψηλές πτήσεις» της χονδρικής
Τα παραπάνω νούμερα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου στο Insider.gr, τα οποία πριν από λίγες ημέρες προέβλεπαν ότι το άνοιγμα έκλεισε θεαματικά τους τελευταίους μήνες του 2024, προεξοφλώντας τη διατήρηση του ΕΤΜΕΑΡ στα ίδια επίπεδα και το νέο έτος. Αιτία η κατακόρυφη αύξηση των εσόδων των μονάδων ΑΠΕ από την αγορά, η οποία αποτελεί το μοναδικό ίσως όφελος από τις «υψηλές πτήσεις» που διαγράφουν οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν αδιάλειπτα.
Οι υψηλές χονδρεμπορικές τιμές έχουν ως αποτέλεσμα οι ΑΠΕ να συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος του εγγυημένου εσόδου τους από τη συμμετοχή τους στην αγορά. Ως συνέπεια, είναι περιορισμένα τα ποσά που καταβάλλονται από τον ΕΛΑΠΕ για να συμπληρωθεί το εγγυημένο έσοδό τους. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, καθιστά βάσιμη την πρόβλεψη πως ο Ειδικός Λογαριασμός θα κλείσει και το 2025 επίσης με μικρή «τρύπα».
Ακόμη πιο θετικά είναι τα δεδομένα για τον Ειδικό Λογαριασμό των «νέων» έργων (με ενεργοποίηση από την 1η Ιανουαρίου 2021), ο οποίος εξάλλου δεν φαινόταν σε καμία περίπτωση να «γυρίζει» σε αρνητικό πρόσημο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος Λογαριασμός έχει χρηματοδοτηθεί και με 202 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνέπεια να μην τίθεται ζήτημα ενεργοποίησης ούτε της Χρέωσης Προμηθευτή.