Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο και τους κ.κ.: Νίκο Παππά, Βουλευτή Νότιου Τομέα Αθηνών και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, Χρήστο Μαμουλάκη, Βουλευτή Ηρακλείου και Τομεάρχη Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γιάννη Ραγκούση, μέλους Πολιτικής Γραμματείας και Υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού, Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο, Διευθυντή Γραφείου Προέδρου και μέλους Πολιτικής Γραμματείας, Βαγγέλη Πιλάλη, Συντονιστή Τμήματος Χρηματοπιστωτικού Τομέα, συναντήθηκαν κατόπιν σχετικού αιτήματος του πρώτου, ο Πρόεδρος της ΕΕΤ καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των CFOs της ΕΕΤ, κ. Χάρης Κοκολογιάννης, η acting Γενική Διευθύντρια της ΕΕΤ κα. Χαρούλα Απαλαγάκη και ο Ανώτερος Διευθυντής της ΕΕΤ κ. Βασίλης Παναγιωτίδης.
Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ο διάλογος ήταν εποικοδομητικός.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΤ, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος ως αναγκαία προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας για όλους. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι τράπεζες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της οικονομίας και της κοινωνίας και έχουν πλήρη επίγνωση της σημαντικής τους ευθύνης να διασφαλίζουν τις καταθέσεις και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, παρέχοντας συγχρόνως την αναγκαία χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και την υλοποίηση των ονείρων των ελληνικών νοικοκυριών. Η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα είναι υψηλή και σημαντικά ισχυρότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών εντείνεται, τόσο μέσω της σταδιακής διαφοροποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όσο και της εμφάνισης νέων παικτών καθώς και Neo banks, που δραστηριοποιούνται στον ψηφιακό χώρο.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι:
Πρώτον, οι τράπεζες είναι ο βασικός σύμβουλος των ελληνικών επιχειρήσεων σε θέματα διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης, καθώς οι ίδιες αποτελούν πρότυπο λειτουργίας, έχοντας αναπτύξει διαδικασίες βέλτιστης εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ συγχρόνως υπόκεινται και σε αυστηρή εποπτεία, την αυστηρότερη από οποιοδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας, με διαρκείς ελέγχους τόσο από τις ευρωπαϊκές όσο και τις ελληνικές εποπτικές αρχές.
Δεύτερον, οι τράπεζες είναι από τους καλύτερους εργοδότες και πρωταθλητές στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Μόνο την τελευταία πενταετία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει προσφέρει στήριξη σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες (ευάλωτοι δανειολήπτες, πάγωμα κυμαινόμενων επιτοκίων) και έχει συνδράμει, μέσα από ένα ευρύ πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στη βελτίωση της πρόσβασης των συμπολιτών μας στην Υγεία, στην Παιδεία, τον Πολιτισμό καθώς και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με ποσά που υπερβαίνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα πρόσφατα ανέλαβαν την πρωτοβουλία να στηρίξουν τον εκσυγχρονισμό 630 περίπου σχολικών δομών καθώς και τη λειτουργία του φορέα απόκτησης ακινήτων από τους δανειολήπτες με το επιπλέον ποσό των 200 εκ. ευρώ.
Εξηγώντας τι συνέβη κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε περιληπτικά ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που επλήγησαν και οι μέτοχοί τους έχασαν τα κεφάλαιά τους δύο φορές: Πρώτη φορά μετά το PSI και δεύτερη φορά το 2015. Τη δεύτερη φορά, στους χαμένους ήταν και το ελληνικό Δημόσιο, επειδή τα χρήματα που έβαλε μετά το PSI, χάθηκαν. Τελικά, όμως, συνυπολογίζοντας το όφελος από το PSI, τα ενδιάμεσα έσοδα, καθώς και τα έσοδα που αποκόμισε και από την αποεπένδυση του ΤΧΣ, σωρευτικά το Δημόσιο δεν ζημιώθηκε από τη συνολική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση του Δημοσίου στις τράπεζες δεν έσωσε ούτε τους τότε μετόχους, ούτε τις τότε διοικήσεις, παρά μόνο τους καταθέτες, αφού εξασφάλισε τις καταθέσεις στο ακέραιο.
Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι σήμερα οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν γυρίσει σελίδα. Τα υψηλά ποσοστά μη-εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν πλέον παρελθόν. Έχουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια και υψηλή ρευστότητα, ενώ επενδύουν μεγάλο μέρος της κερδοφορίας τους σε νέες τεχνολογίες και στην ψηφιακή μετάβαση, συνδράμοντας την Πολιτεία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος.
Στη συνέχεια οι συναρμόδιοι εκπρόσωποι της ΕΕΤ παρουσίασαν στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ την τρέχουσα εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αναλυτικά, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΕΤ και τις εκθέσεις της ΤτΕ και του SSM, σε ό,τι ιδίως αφορά:
- Τη θετική πιστωτική επέκταση του 2024 στα επιχειρηματικά δάνεια, περιλαμβανομένων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- RRF. (για το σχετικό συνοδευτικό υλικό πατήστε εδώ)
- Τη βελτίωση του 2024 σε σχέση με το 2023 στη στεγαστική και καταναλωτική πίστη. Σε όρους νέων εκταμιεύσεων παρατηρήθηκε αύξηση 31,4% στη στεγαστική πίστη και 18,9% στην καταναλωτική πίστη.
Επειδή, όμως, οι αποπληρωμές παλαιότερων στεγαστικών δανείων ήταν περισσότερες από τις εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων του 2024, η πιστωτική επέκταση καταγράφεται ως αρνητική κατά -2,7% στη στεγαστική πίστη το Νοέμβριο του 2024 σε σχέση με το Νοέμβριο του 2023. (για το σχετικό συνοδευτικό υλικό πατήστε εδώ)
- Την καθαρή χρηματοδότηση προς τον μη χρηματοοικονομικό ιδιωτικό τομέα (μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά), από το τέλος του 2019 έως τον Νοέμβριο του 2024, η οποία αυξήθηκε κατά €21,8 δισ. (στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος).
- Τη σταδιακή μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου, που δεν διαφέρει σημαντικά από αυτό άλλων χωρών της νοτίου Ευρώπης, όπως της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, παρά το γεγονός ότι ο πιστωτικός κίνδυνος παραμένει υψηλότερος στην Ελλάδα.
- Το γεγονός ότι, αντίθετα από την αντίληψη που επικρατεί, στο τρίτο τρίμηνο του 2024 οι ελληνικές τράπεζες είχαν το 4ο χαμηλότερο μερίδιο προμηθειών στα λειτουργικά έσοδα, 17,3% έναντι διάμεσου 22,2% στην Ευρωζώνη.
- Τη ραγδαία εξάπλωση των ηλεκτρονικών πληρωμών και μάλιστα σε ασφαλές για τους συναλλασσόμενους περιβάλλον. (για το σχετικό συνοδευτικό υλικό πατήστε εδώ)
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ο Πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Χαρδούβελης δήλωσε:
«Το ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα επέδειξε τεράστιες αντοχές και ανθεκτικότητα. Σήμερα ηγείται της οικονομικής ζωής του τόπου και συμμετέχει ενεργά στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας. Παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, πρωτοστατεί και επενδύει σημαντικά κεφάλαια στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών. Οι επιδόσεις του σε ρευστότητα, κεφαλαιακή επάρκεια και αποτελεσματικότητα είναι σταθερά από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Και τις καλές αυτές επιδόσεις τις επιστρέφει στην κοινωνία με σημαντικά έργα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης»