Σε ισχύ μπήκαν οι πρώτοι κανόνες της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) από την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Κομισιόν. Οι κανόνες περιλαμβάνουν τον ορισμό του συστήματος ΤΝ, τον γραμματισμό στην ΤΝ, καθώς και έναν πολύ περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων απαγορευμένης χρήσης της ΤΝ που περιγράφονται στον Πράξη και οι οποίες ενέχουν μη αποδεκτούς κινδύνους στην ΕΕ.
Για να διευκολυνθεί η καινοτομία στην ΤΝ, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον ορισμό του συστήματος ΤΝ, οι οποίες θα βοηθούν τον κλάδο να προσδιορίζει κατά πόσον ένα σύστημα λογισμικού συνιστά σύστημα ΤΝ, όπως τονίζει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Επιτροπή θα δημιουργήσει επίσης ένα ζωντανό αποθετήριο πρακτικών γραμματισμού στην ΤΝ, οι οποίες θα συγκεντρώνονται από τους παρόχους και τους φορείς χρήσης συστημάτων ΤΝ. Αυτό θα προαγάγει τη μάθηση και τις ανταλλαγές μεταξύ τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι χρήστες αναπτύσσουν τις αναγκαίες δεξιότητες, αλλά και κατανόηση για το πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τις τεχνολογίες ΤΝ.
Για να διασφαλιστεί η τήρηση της Πράξης για την ΤΝ, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις απαγορευμένες πρακτικές ΤΝ που ενέχουν μη αποδεκτούς κινδύνους για την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, προστίθεται.
Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα επεξηγούν τις νομικές έννοιες και θα περιλαμβάνουν πρακτικές περιπτώσεις χρήσης, με βάση τη συμβολή των ενδιαφερόμενων μερών. Δεν είναι δεσμευτικές και θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες.
«Η Επιτροπή έχει δρομολογήσει διάφορες πρωτοβουλίες για την προώθηση της καινοτομίας στην ΤΝ — από τη δέσμη μέτρων για την καινοτομία στην ΤΝ που στηρίζει νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως τα επερχόμενα εργοστάσια ΤΝ, που θα παρέχουν πρόσβαση στη μαζική υπολογιστική ισχύ που χρειάζονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η βιομηχανία και οι ερευνητές για να αναπτύσσουν τα μοντέλα και τα συστήματά τους τεχνητής νοημοσύνης» καταλήγει η ανακοίνωση.