Υπό κανονικές συνθήκες η διήμερη επίσκεψη του εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ραφαέλε Φίτο στην Αθήνα θα ήταν λίγο-πολύ τυπική. Με την Κομισιόν όμως να ανοίγει χθες το διάλογο για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά συνέπεια για τα κοινοτικά κονδύλια που θα εισρέουν στη χώρα μας από το 2028 και έπειτα, οι συνομιλίες που θα έχει, σήμερα και αύριο, ο Ιταλός Επίτροπος με τον πρωθυπουργό και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αποκτούν ξεχωριστή σημασία.
Ο κ. Φίτο αρμόδιος για τη συνοχή της ΕΕ, δηλαδή για το ΕΣΠΑ, θα επισκεφθεί «την Ελλάδα την Πέμπτη και την Παρασκευή για να συζητήσει με τις εθνικές και τοπικές αρχές σχετικά με την εφαρμογή της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ και για τη μελλοντική της κατεύθυνση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.
Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση. Ακόμη, θα συναντηθεί με περιφερειάρχες και δημάρχους και θα συζητήσει για τις πολιτικές της ΕΕ με έμφαση στο στεγαστικό, ενώ την Παρασκευή θα μιλήσει με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη.
Σαρωτικές αλλαγές
Όλα αυτά ενώ χθες, όπως είχε αναφέρει πρώτο το Insider, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τον οδικό χάρτη που περιλαμβάνει τις αρχές αλλά και τα στάδια του δημοσίου διαλόγου που θα ακολουθήσουν έως την κατάθεση της αναλυτικής της πρότασης για το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο.
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται τα αναπτυξιακά κονδύλια της επόμενης προγραμματικής περιόδου, με το αρχικό κείμενο της Κομισιόν να προϊδεάζει για σαρωτικές αλλαγές από το 2028 και μετά. Με την προσοχή να στρέφεται στην Ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και την ενίσχυση οριζόντιων πολιτικών, αλλά και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, και ενώ θα πρέπει να ξεκινήσουν να αποπληρώνονται τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ορατός ο κίνδυνος τα κονδύλια για την Πολιτική Συνοχής της επόμενης περιόδου (2028-2034) να είναι κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά της τρέχουσας (2021-2027).
Και αυτό αφορά σε σημαντικό βαθμό τη χώρα μας, η οποία έχει λαμβάνειν περί τα 21 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Εξάλλου όλες οι ελληνικές περιφέρειες ενισχύονται από την Πολιτική Συνοχής, τα κεφάλαια της οποίας κατευθύνονται σε περιοχές της ΕΕ με κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από τις 13 Περιφέρειας της χώρας οι 11 είναι στις λιγότερο ανεπτυγμένες (κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο από το 75% του μέσου όρους της ΕΕ) και μόνο δύο, η Αττική και το Νότιο Αιγαίο ανήκουν στις περιοχές σε μετάβαση (με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ 75% και 100% του μέσου όρου).
Το μοντέλο «Ταμείου Ανάκαμψης» και η θέση της Αθήνας
Πέρα όμως από το ύψος των κονδυλίων στο επίκεντρο των συζητήσεων έχει μπει και ο τρόπος με τον οποίον θα λειτουργούν τα προγράμματα επιχορηγήσεων. Στο αρχικό κείμενο επικοινωνίας της Κομισιόν γίνονται αναφορές για αλλαγές τον σχεδιασμό με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και να μειωθεί η γραφειοκρατία, ενώ διαφαίνεται και η πρόθεση σύνδεσης των κονδυλίων με μεταρρυθμίσεις και στόχους, όπως συμβαίνει σήμερα με της επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Η προοπτική πάντως δεν φαίνεται να φοβίζει την κυβέρνηση, καθώς όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η χώρα μας έχει μάθει ήδη από την περίοδο των Μνημονίων να δουλεύει με στόχους και ορόσημα.
«Εξετάσεις» και για το ΕΣΠΑ 2021-2027
Ο Ιταλός θα δει και την πορεία υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2021-2027, ενόψει και της προγραμματισμένης ενδιάμεσης αναθεώρησης που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από όλες τις χώρες της ΕΕ μέχρι το τέλος Μαρτίου. Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν και οι τεχνικές συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν για το ΕΣΠΑ χωρίς να έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα με την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Φωτογραφία: @associatedpress