Τη συζήτηση για απαλλαγή των λογαριασμών ρεύματος από κάθε επιβάρυνση που δεν αφορά κόστη άμεσα σχετιζόμενα με την ηλεκτρική ενέργεια, πρόκειται να αναθερμάνει η Κομισιόν και το Σχέδιο Δράσης για την Προσιτή Ενέργεια που θα παρουσιάσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Κι αυτό γιατί μία κατεύθυνση στην οποία θα «δείχνει» το Σχέδιο θα αφορά τον περιορισμό στους λογαριασμούς των χρεώσεων εκτός ενέργειας.
Την εν λόγω κατεύθυνση του Affordable Energy Action Plan αποκάλυψε ο ίδιος ο νέος Επίτροπος Ενέργειας, Νταν Γιόγκενσεν, σε πρόσφατη ομιλία του. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι, για φθηνότερο ρεύμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είναι και η «αντιμετώπιση του μη ενεργειακού σκέλους των λογαριασμών ενέργειας».
Σε ρόλο εισπράκτορα οι προμηθευτές
Όσον αφορά το μη ενεργειακό σκέλος για τους Έλληνες καταναλωτές, αυτό ομαδοποιείται στις λεγόμενες Χρεώσεις υπέρ Τρίτων, στις οποίες τη μερίδα του λέοντος έχουν τα έσοδα των ΟΤΑ (Δημοτικά Τέλη, Δημοτικοί Φόροι, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας). Επίσης, μέσω των λογαριασμών καταβάλλεται το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ, όπως και Ειδικός φόρος Κατανάλωσης καθώς και το Δικαίωμα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ).
Πάγια θέση σχεδόν του συνόλου των προμηθευτών είναι πως χρεώσεις όπως οι παραπάνω καθιστούν τις εταιρείες εισπράκτορες για τη συλλογή των εσόδων τρίτων, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγή, προμήθεια ή μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Μιλώντας στο Insider, στελέχη του κλάδου σημειώνουν πως ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι οι συγκεκριμένες επιβαρύνσεις αυξάνουν τα ποσά που καλούνται να εξοφλήσουν οι καταναλωτές – και μάλιστα σε διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό.
Ως συνέπεια, τα βάρη «εκτός ενέργειας» συμβάλλουν στο να δημιουργούνται «φέσια» στη λιανική, καθώς όσο πιο μεγάλο είναι το ύψος των λογαριασμών, τόσο πιο δύσκολο είναι για μερίδα των καταναλωτών να τους εξοφλήσουν. Έτσι, τα στελέχη του κλάδου αν και αναγνωρίζουν πως θα χρειαστεί χρόνος ώστε να στηθούν νέοι εισπρακτικοί μηχανισμοί για τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, υποστηρίζουν πως το Σχέδιο Δράσης αποτελεί ευκαιρία για να ληφθούν αποφάσεις από την πολιτεία, ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες κινήσεις, με σκοπό από κάποια στιγμή κι έπειτα οι λογαριασμοί ρεύματος να αφορούν μόνο το ρεύμα. Για παράδειγμα, τα δημοτικά και τέλη και φόροι θα μπορούσαν να εισπράττονται μέσω ΑΑΔΕ.
«Καθαροί» λογαριασμοί
Η παρουσία της συγκεκριμένης παρέμβασης στο Σχέδιο Δράσης έχει ως στόχο να αποτυπώνεται στους λογαριασμούς με σαφήνεια το ενεργειακό κόστος και επομένως το όφελος σε αυτό από τη δραστική διείσδυση των ΑΠΕ τα τελευταία έτη στην ΕΕ. Αν και μένει ακόμη να φανεί πως ο στόχος αυτός θα πάρει τη μορφή συγκεκριμένων μέτρων στο Affordable Energy Action Plan, στο πλαίσιο της σχετικής προεργασίας οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ξεκινήσει την «ακτινογραφία» των ευρωπαϊκών λογαριασμών σε όλη την ΕΕ.
Για αυτό τον σκοπό, έχουν αποστείλει σχετικό ερωτηματολόγιο σε όλους τους φορείς της αγοράς (προμηθευτές, παραγωγοί και ρυθμιστικές αρχές). Στόχος είναι να καταγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση και να προτείνουν παρεμβάσεις οι οποίες θα έχουν ευρεία συναίνεση από την αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης θα έχουν προαιρετικό χαρακτήρα, δηλαδή θα είναι συστάσεις προς τα κράτη-μέλη. Επίσης, στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν έχουν μπει και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, καθώς σε αρκετά κράτη-μέλη πίσω από αυτές κρύβονται και επιβαρύνσεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με την ενέργεια.
Κρίσιμη παράμετρος για τις Βρυξέλλες είναι στους λογαριασμούς να αποτυπώνονται με σαφήνεια οι επιμέρους συνιστώσες του τελικού ποσού, ώστε να είναι σαφές στον καταναλωτή τι πληρώνει για την ενέργεια που κατανάλωσε και τι πληρώνει π.χ. για τα δίκτυα χάρις στα οποία η ενέργεια αυτή έφτασε στην παροχή του. Ως προς το template πάντως των λογαριασμών, κατά κοινή ομολογία στη χώρα μας έχουν γίνει ικανοποιητικά βήματα.