Στη δημιουργία ενός συστήματος πληρωμών που θα βασίζεται σε blockchain επιτρέποντας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διακανονίζουν συναλλαγές με βάση το Ψηφιακό Νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας (CBDC), προσανατολίζεται η ΕΚΤ, ανοίγοντας τον δρόμο για το ψηφιακό ευρώ.
«Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής αγοράς μέσω της καινοτομίας», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Πιέρο Κιπολλόνε, σύμφωνα με το Βloomberg.
Το έργο της ΕΚΤ προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης. Αρχικά, θέλει να αναπτύξει άμεσα μια πλατφόρμα με βάση blockchain που θα συνδέεται με το υπάρχον σύστημα διακανονισμού Target, ενώ μετά, θα πρέπει να βρεθεί «μια πιο ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη λύση» όπως πράξεις συναλλάγματος.
Στις πράξεις συναλλάγματος περιλαμβάνονται:
- παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος·
- πράξεις όπως η πώληση εσόδων από τόκους που προέρχονται από συναλλαγματικά διαθέσιμα και «εμπορικές πράξεις».
Σε κάθε περίπτωση, στο επίσημο site της ΕΚΤ και στην ερώτηση για το εάν θα βασίζεται το ψηφιακό ευρώ σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology), όπως είναι η τεχνολογία blockchain, δίδεται η εξής απάντηση:
«Το Ευρωσύστημα δοκιμάζει διαφορετικές τεχνολογίες –τόσο σε κεντρική όσο και σε αποκεντρωμένη βάση– για την ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών κατανεμημένου καθολικού. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση».
Η πρωτοβουλία είναι παρόμοια με την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, η οποία έχει εισαγάγει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για CBDC χονδρικής που επέτρεψε τον διακανονισμό πολλών ψηφιακών ομολόγων. Ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ πρόσφατα παρατάθηκε μέχρι τουλάχιστον το 2026.