Η γερμανική βιομηχανία καλεί για μείωση της γραφειοκρατίας για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η γερμανική βιομηχανία καλεί για μείωση της γραφειοκρατίας για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα
Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) μεταξύ 4.000 εταιρειών, το 90% θεωρεί την οικονομική πολιτική της χώρας όλο και πιο αναξιόπιστη.

Προκειμένου να ανακοπεί η πτωτική πορεία της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας, ο βιομηχανικός κλάδος προτρέπει την επόμενη κυβέρνηση να προβεί σε μείωση της γραφειοκρατίας, να επιταχύνει τις διαδικασίες έγκρισης και να μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) μεταξύ 4.000 εταιρειών, το 90% θεωρεί την οικονομική πολιτική της χώρας όλο και πιο αναξιόπιστη ενώ περισσότερο από 2/3 των συμμετεχόντων αναφέρουν σημαντική μείωση της εμπιστοσύνης τους στο σύστημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Για τις εταιρείες, η Γερμανία ως επιχειρηματικός τόπος είναι σήμερα εν μέρει ανταγωνιστική. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να το αντιμετωπίσει αυτό επειγόντως. Μεγάλη εμπιστοσύνη έχει καταστραφεί στο παρελθόν», δήλωσε ο πρόεδρος του DIHK, Πέτερ Άντριαν, δύο ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές.

Η ελάφρυνση του ρυθμιστικού φόρτου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, με το 95% των επιχειρήσεων να ζητούν δραστική μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Ο ίδιος ο Άντριαν κάλεσε τους πολιτικούς να «κηρύξουν πόλεμο» στην γραφειοκρατία, προτείνοντας ότι για κάθε έναν καινούργιο κανόνα θα πρέπει να καταργούνται τουλάχιστον δύο ή κατά προτίμηση τρεις. «Χρειαζόμαστε έναν νόμο για την ανάκαμψη που θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ξεκινήσουν και θα καταργεί με συνέπεια όλα τα εμπόδια: Επιβαρύνσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί ή ακόμη και αποφασιστεί πρέπει να παυθούν αμέσως».

Οι ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης θεωρούνται επίσης κρίσιμες, με το 70% των εταιρειών να ζητούν άμεση δράση. Ενώ ένα ομοσπονδιακό και πολιτειακό «σύμφωνο επιτάχυνσης» ψηφίστηκε το 2023, οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι πρέπει να μετατραπεί σε νόμο και κυρίαρχη πρακτική. Σύμφωνα με τον Άντριαν, οι ταχείες εγκρίσεις για τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και έργα αιολικής ενέργειας έχουν δείξει ότι οι ταχύτερες διαδικασίες είναι δυνατές με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι αυτές οι εξαιρέσεις πρέπει να γίνουν το πρότυπο.

Η μείωση του κόστους παραμένει βασικό ζήτημα, με το 63% των επιχειρήσεων να επιθυμεί τον περιορισμό των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και το 60% να ζητά μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις πληρώνουν υψηλότερους φόρους από ό,τι οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των βιομηχανικών χωρών. Περίπου το 81% των επιχειρήσεων επιθυμεί η κυβέρνηση να πιέσει περισσότερο για νέες εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ και να αποτρέψει τη ρυθμιστική υπερβολή των Βρυξελλών.

Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις ζητούν χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα δύο τρίτα των εταιρειών δήλωσαν ότι η ενεργειακή μετάβαση αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα και πλήττει την ανταγωνιστικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν κερδίζουμε τίποτα από τις δημόσιες εικασίες γύρω από τα επιτόκια

ΕΚΤ: Χαμηλότερες αυξήσεις μισθών στην Ευρωζώνη το δ' τρίμηνο 2024

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider