Ενέργεια: Δημιουργείται αγορά υδρογόνου – Νομοθετικό πλαίσιο και για το βιομεθάνιο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ενέργεια: Δημιουργείται αγορά υδρογόνου – Νομοθετικό πλαίσιο και για το βιομεθάνιο
Μεταξύ άλλων το ΥΠΕΝ θα θεσπίσει την ανάπτυξη και λειτουργία ανανεώσιμων αερίων, όπως και καθεστώς στήριξης παραγωγών με διαγωνιστική διαδικασία. Εισαγωγή στήριξης και για μονάδες βιομεθανίου, με ορισμό και των πρώτων υλών για την παραγωγή του (π.χ. υπολείμματα γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, απόβλητα αγροτο-βιομηχανικών και βιοτεχνικών εκμεταλλεύσεων.

Σχέδια νόμου για την ανάπτυξη οργανωμένων αγορών ανανεώσιμων αερίων έχει στα σκαριά το ΥΠΕΝ, με τη θέσπιση πλαισίου τόσο για το υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Επίσης, το υπουργείο πρόκειται να δρομολογήσει άμεσα και ένα τρίτο νομοσχέδιο, για τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 (CCS).

Τα τρία σχέδια νόμου, που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργική Συμβούλιο, αποτελούν κρίσιμα μεταρρυθμιστικά ορόσημα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιτυχημένη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ενδεικτικά, τα ενταγμένα στο RRF έργα yδρογόνου και CCS (260 εκατομμύρια απορροφήσεων) θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του Α’ εξαμήνου 2026.

Για το έργο CCS (υπόγεια αποθήκη Πρίνου), υπάρχει έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για ενίσχυση 150 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν σε 1 εκατομμύριο τόνους CO2. Eπιπλέον 120 εκατομμύρια θα δοθούν από τον μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF) για τη Β’ Φάση αποθήκευσης του Πρίνου, για την ανάπτυξη της μέγιστης δυναμικότητας της αποθήκης σε περίπου 3 εκατομμύρια τόνους CO2 ανά έτος.

Την ίδια στιγμή, το έργο παραγωγής πράσινου υδρογόνου με μονάδα ηλεκτρόλυσης ισχύος 50 MW, το οποίο βρίσκεται στα σκαριά από τη Motor Oil στο διυλιστήριο της Κορίνθου, αποτελεί την πρώτη μονάδα μεγάλης κλίμακας και βασικό προαπαιτούμενο για την δημιουργία εγχώριας παραγωγής ανανεώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF).

Υδρογόνο

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η εγχώρια παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου θα παίξει ρόλο και στην παραγωγή ανανεώσιμων ναυτιλιακών καυσίμων και ανανεώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF), για τα οποία υπάρχει η υποχρέωση 6% μέχρι το 2030 βάσει RefuelEU Aviation. Μακροπρόθεσμα, η ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου θα συμβάλλει στην αξιοποίηση των περικοπών ΑΠΕ.

Με το νομοσχέδιο θα θεσπιστεί η αδειοδότηση των μονάδων παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου και υδρογόνου χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Οι άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων υδρογόνου παραμένουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Επίσης, θα προβλέπεται δυνατότητα καθεστώτος στήριξης παραγωγών υδρογόνου με διαγωνιστική διαδικασία. Κατόπιν Υπουργικής Απόφασης και εισήγησης ΡΑΑΕΥ θα ορίζεται το ποσό της λειτουργικής ενίσχυσης, καθώς και άλλες λεπτομέρειες του σχήματος.

Το θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει επίσης την ανάπτυξη, αδειοδότηση, λειτουργία και διαχείριση των Γεωγραφικά Περιορισμένων Δικτύων Υδρογόνου (ΓεΠεΔΥ). Παράλληλα, θα υπάρχουν πρόνοιες για την εποπτεία της αγοράς.

Βιομεθάνιο

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, η δημιουργία εύρυθμου νομοθετικού πλαισίου για την οργάνωση της αγοράς παραγωγής βιομεθανίου αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων και υπολειμμάτων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 80 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 119,5 MW.

Από αυτούς τους σταθμούς βιοαερίου, εκτιμάται ότι 38 που γειτνιάζουν με τα δίκτυα φυσικού αερίου, μπορούν να μετατραπούν σχετικά γρήγορα σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου. Σε αυτό το πλαίσιο, το σχέδιο νόμου θα ρυθμίζει όλες τις φάσεις αδειοδότησης των μονάδων παραγωγής βιομεθανίου, καθώς και κανόνες για την έγχυση του παραγόμενου βιομεθανίου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου ή σε Δίκτυα Διανομής Φυσικού Αερίου.

Επίσης, θα ορίζει τις πρώτες ύλες για την παραγωγή ανανεώσιμου αερίου (υπολείμματα γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, απόβλητα αγροτοβιομηχανικών και βιοτεχνικών εκμεταλλεύσεων , κλάσματα βιομάζας, ακατέργαστη γλυκερίνη, βιοαποδομήσιμα απόβλητα των Αστικών Στερεών Αποβλήτων). Την ίδια στιγμή, θα ανοίγει τον δρόμο για καθεστώς στήριξης παραγωγών βιομεθανίου με διαγωνιστική διαδικασία.

Δέσμευση και αποθήκευση CO2

Η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί κρίσιμη τεχνολογία για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εγχώριας βιομηχανίας (διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανία) και την αντιστάθμιση κινδύνου έναντι των υψηλών τιμών των δικαιωμάτων CO2. Οι συνολικές επενδύσεις σε δέσμευση, μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα αθροίζουν σε περίπου € 2 δισεκατομμύρια.

Το σχέδιο νόμου θα ρυθμίζει τις σχετικές δραστηριότητες, ενώ θα θέτει τις προϋποθέσεις καθορισμού και λειτουργίας των τόπων πιλοτικής εφαρμογής αποθήκευσης CO2. Παράλληλα, θα επικαιροποιεί το πλαίσιο για την κατανομή της χωρητικότητας των Τόπων Αποθήκευσης στους ενδιαφερόμενους χρήστες εγκαταστάσεων αποθήκευσης CO2.

Επιπλέον θα καθορίζει τη διαδικασία παρακολούθησης και επιθεωρήσεων από την Αρμόδια Αρχή CCS, για τον έλεγχο συμμόρφωσης των Συγκροτημάτων Αποθήκευσης με την κείμενη νομοθεσία. Ως Αρμόδια Αρχή CCS θα οριστεί η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ). Επίσης, θα θεσπιστεί νέος μηχανισμός στήριξης των έργων μεταφοράς και αποθήκευσης, καθώς και μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider