«Έχουμε μία αύξηση που όμως, ουσιαστικά, έχει εξανεμιστεί εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας και ένα επιπλέον βάρος στις επιχειρήσεις που ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τόσες ανελαστικές υποχρεώσεις. Κανείς δεν είναι αντίθετος στην ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών... Μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η μείωση του κόστους διαβίωσης». Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε δήλωση του για το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος δήλωσε:
«Ανακοινώθηκε η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και έχει ενδιαφέρον να δούμε τα πραγματικά νούμερα. Από τα 50 ευρώ μικτά αύξηση το μήνα, αν αφαιρέσουμε τα 6,69 που είναι οι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου αλλά και τα 9,53 που είναι ο φόρος εισοδήματος, μένουν καθαρά στη τσέπη του τα 33,78 ευρώ. Δηλαδή πραγματική αύξηση 1 ευρώ και κάτι ημερησίως.
Την ίδια ώρα, στην επιχείρηση θα κοστίσει συνολικά 60,90 το μήνα καθώς τα 10,90 ευρώ είναι οι ασφαλιστικές της εισφορές.
Έχουμε λοιπόν μία αύξηση που όμως ουσιαστικά έχει εξανεμιστεί εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας και ένα επιπλέον βάρος στις επιχειρήσεις που ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τόσες ανελαστικές υποχρεώσεις.
Κανείς δεν είναι αντίθετος στην ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών καθώς αυτοί είναι οι καταναλωτές που θα στηρίξουν τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η μεγαλύτερη ενίσχυση θα είναι η μείωση των τιμών σε βασικά αγαθά, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα. Οι συνεχείς ανατιμήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε ένα ράλι τιμών. Αν από την κυβέρνηση εστιάζουν στον σχετικά χαμηλό πληθωρισμό των τελευταίων μηνών, πρέπει να εξηγήσουμε όμως ότι νωρίτερα είχε σημειώσει πολλές αυξήσεις-ρεκόρ. 'Αρα ακρίβυνε λιγότερο, συγκριτικά με το παρελθόν, κάτι που ούτως ή άλλως είχε φτάσει πάρα πολύ ψηλά.
Μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η μείωση του κόστους διαβίωσης. Γιατί το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα ευρώ παραπάνω τη μέρα για κάθε εργαζόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με έρευνες το εισόδημα ενός νοικοκυριού δεν φτάνει για όλο το μήνα.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο οφείλει να ασχοληθεί και με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την υψηλή φορολογία, τη μείωση της κατανάλωσης -κάτι που φάνηκε και από τα αποτελέσματα των εκπτώσεων- το τεράστιο λειτουργικό τους κόστος.
Για να στηριχθεί η κοινωνία και με τη σειρά της να ενισχύσει το επιχειρείν, δεν αρκεί μία αύξηση των περίπου 34 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο αλλά ένα πλέγμα πολιτικής που θα κάνει καλύτερη τη ζωή του πολίτη και θα δίνει αναπτυξιακές προοπτικές στον επαγγελματία και τη μικρομεσαία επιχείρηση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ