Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει έναν νέο γύρο «αμοιβαίων» δασμών μετά την επιβολή μιας σειράς δασμών στην Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά, ένα ξεχωριστό σύνολο δασμών σε χάλυβα, αλουμίνιο και παράγωγα προϊόντα και τα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτών. Η UBS προβαίνει σε μια αναλυτική καταγραφή και εκτίμηση των πιθανών μέτρων που θα ανακοινώσει, αύριο, 2 Απριλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ.
- Ποιους θα αφορούν οι δασμοί και σε τι
Οι νέοι αμοιβαίοι δασμοί θα στοχεύουν πιθανότατα σε μια σειρά χωρών (δυνητικά εστιάζοντας στην Ευρώπη και την Ασία εκτός Κίνας) και προϊόντα (φαρμακευτικά προϊόντα, chips, ξυλεία, χαλκός) για να αντιμετωπίσουν τα επίμονα εμπορικά πλεονάσματα άλλων χωρών με τις ΗΠΑ.
- Πόσο υψηλά θα κνηθούν οι δασμοί Τραμπ
Οι δασμοί που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του «Trump 1.0» ήταν σχετικά μικροί (ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ αυξήθηκε από 1,5% το 2016 σε 3% το 2020), εστιάζοντας κυρίως στην Κίνα και ακολούθησε μια εξαιρετικά ενθαρρυντική μείωση των προσωπικών και εταιρικών φόρων. Οι δασμοί του 2025 είναι πολύ μεγαλύτεροι: Ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής αυξήθηκε από 2,5% σε περίπου 9%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αμοιβαίοι δασμοί της Τετάρτης θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή άλλες 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα. Οτιδήποτε πέρα από αυτό θα μπορούσε να μετακινήσει τους δασμούς πέρα από ένα «sweet spot» που θα αυξήσει τα έσοδα, σύμφωνα με τη UBS. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κίνδυνος των υψηλών δασμών που διαταράσσουν το εμπόριο και την οικονομική δραστηριότητα θα αντιστάθμιζε δυνητικά τυχόν κέρδη των κρατικών εσόδων των ΗΠΑ που η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να αξιοποιήσει για να προωθήσει τις εσωτερικές πολιτικές.
- Πόσο καιρό θα διαρκέσεις
Οι αναλυτές της UBS δε γνωρίζουν για πόσο καιρό θα παραμείνουν σε ισχύ οι δασμοί που είχαν θεσπιστεί προηγουμένως και τυχόν μελλοντικά μέτρα που θα λάβει ο Τραμπ. Μόλις ανακοινωθούν οι δασμοί στις 2 Απριλίου, μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον μετριασμό τους τονίζει η UBS.
- Οι πιθανές αντιδράσεις μετά την 2α Απριλίου
Οι αμοιβαίοι δασμοί και οι δασμοί σε προϊόντα πιθανότατα θα προκαλέσουν ποικίλες αντιδράσεις σε διάφορες χώρες, που κυμαίνονται από άμεσα αντίποινα έως διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Η Βόρεια Αμερική, ιδιαίτερα ο Καναδάς και το Μεξικό, ενδέχεται να υιοθετήσουν μια πιο διπλωματική προσέγγιση. Οι πρόσφατες θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Καναδού πρωθυπουργού Κάρνεϊ υποδηλώνουν ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των δασμών και η σχέση ΗΠΑ-Μεξικού δείχνει πιο καλή. Οι πιθανές παρακάμψεις περιλαμβάνουν ενισχυμένα μέτρα συνοριακής ασφάλειας και αυστηρότερες απαιτήσεις περιεχομένου κανόνων προέλευσης στην επερχόμενη αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ένα πιο δύσκολο σενάριο. Οι ΗΠΑ έχουν πολυάριθμα παράπονα από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών φορολογικών παραδείσων, των φόρων για τις ψηφιακές υπηρεσίες, των φόρων προσαρμογής στα σύνορα του άνθρακα και των απαγορεύσεων σε ορισμένες εισαγωγές γεωργικών προϊόντων. Δεδομένων των προηγούμενων εμπειριών στο πλαίσιο του Trump 1.0, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αμοιβαίοι δασμοί στην ΕΕ είναι πιθανό να είναι ευρύτεροι και πιο μακροχρόνιοι. Αν και ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε χαμηλότερους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, η πολυπλοκότητα των θεμάτων υποδηλώνει παρατεταμένες διαπραγματεύσεις. Η Κίνα, που έχει ήδη στοχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους δασμούς του 2025, ενδέχεται να αναζητήσει διπλωματικές λύσεις. Μια προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής του Ιουνίου μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Κίνας θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες για επανεξέταση της αδρανή συμφωνίας Φάσης 1 του 2020, ανταλλάσσοντας ενδεχομένως γεωπολιτικές παραχωρήσεις για μειώσεις δασμών.