«Η Κίνα απάντησε στους δασμούς των ΗΠΑ με επιπλέον δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα, τον πιο σαρωτικό μέτρο που έχει επιβάλει ποτέ. Ορισμένες αμερικανικές εταιρείες έχουν επίσης προστεθεί στον κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων της Κίνας και οι έλεγχοι των εξαγωγών έχουν επεκταθεί. Αυτή είναι μια επιθετική, κλιμακούμενη απάντηση που καθιστά εξαιρετικά απίθανη μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων», αναφέρει η Capital Economics.
Ο δασμός 34% θα τοποθετηθεί πάνω από τους υφιστάμενους δασμούς, γεγονός που ανεβάζει τον μέσο δασμό σε περίπου 50%. Μετά την επιβολή «αμοιβαίου» δασμού 34% στην Κίνα από την κυβέρνηση Τραμπ που ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Επιπλέον, 11 αμερικανικές εταιρείες έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων της Κίνας και έχουν τεθεί έλεγχοι στις εξαγωγές ορισμένων σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ.
Επειδή η Κίνα εισάγει πολύ λιγότερo από τις ΗΠΑ από ό,τι το αντίστροφο, η αξία του εμπορίου που επηρεάζεται από αυτά τα αντίποινα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που επηρεάζεται από τους δασμούς των ΗΠΑ. Αλλά αυτή είναι μια σημαντική κλιμάκωση της αντίδρασης της Κίνας.
Και οι δασμοί μπορεί να αποδειχθούν ότι δεν είναι η όλη ιστορία. Ενώ ο αντίκτυπος των αμερικανικών δασμών στην Κίνα θα εξαρτηθεί από το πόσο ευαίσθητες ως προς τις τιμές είναι οι εταιρείες και τα νοικοκυριά, στην οικονομία της Κίνας που κυριαρχείται από το κράτος, οι εταιρείες μπορούν απλώς να λάβουν οδηγίες να σταματήσουν να αγοράζουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, κατά τη διάρκεια του πρώτου εμπορικού πολέμου, οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων από την Κίνα μειώθηκαν πιο απότομα από τις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα, παρόλο που οι δασμοί της Κίνας αυξήθηκαν λιγότερο. Τα τελωνεία της Κίνας ανακοίνωσαν την αναστολή ορισμένων εισαγωγών από συγκεκριμένες αμερικανικές γεωργικές επιχειρήσεις.
Ο αντίκτυπος αυτής της κίνησης στην οικονομία της Κίνας θα εξαρτηθεί από το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τους δασμούς. Οι αναλυτές εποπτεύονται ότι η κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τους εξαγωγείς, γεγονός που θα εξουδετερώσει τον αντίκτυπο των δασμών στο ΑΕΠ. Οι νέοι δασμοί τίθενται σε ισχύ την Πέμπτη (10 Απριλίου). Αυτή είναι μια μέρα μετά την έναρξη ισχύος των «Αμοιβαίων» δασμών:
Η Κίνα έριξε ξανά το μπαλάκι στο γήπεδο του Τραμπ για να δει τις προθέσεις του και αν θέλει να αποκλιμακώσει την ένταση, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό. Το εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ για τους αμοιβαίους δασμούς απειλεί ρητά με περαιτέρω κυρώσεις σε κάθε χώρα που αντεπιτίθεται και η κίνηση της Κίνας είναι η πιο επιθετική από οποιαδήποτε χώρα μέχρι σήμερα. Ο Σι Τζινπίνγκ φαίνεται να αισθάνεται ότι η οικονομία της Κίνας είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει ό,τι και να της ρίξει στη συνέχεια ο Τραμπ. Κάποιο είδος συμφωνίας μεταξύ των δύο τους δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αλλά με βάση αυτή την κίνηση, ο Σι μπορεί να αισθάνεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τον Τραμπ δεν θα διαρκέσει απαραίτητα ή ενδεχομένως ότι θα είναι σε ισχυρότερη θέση σε σχέση με τον Τραμπ για να συνάψει συμφωνία σε μερικά χρόνια.