Τα κριτήρια και τους δικαιούχους των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδίκευσε σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο Έλληνας ΥΠΕΘΟ επεσήμανε πως τα νέα μέτρα αποτελούν δίκτυ προστασίας για οικογένειες, ενοικιαστές, φοιτητές και χαμηλοσυνταξιούχους, με κοινό και αναπτυξιακό πρόσημο ενώ η αύξηση του ΠΔΕ θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και περιφερειακή σύγκλιση, ενώ αποτελεί γέφυρα ώθησης στην ανάπτυξη για μία σύγχρονη Ελλάδα.
Υπογράμμισε πως το πακέτο στήριξης είναι κοστολογημένο και προέρχεται από την υπεραποδόση της ελληνικής οικονομίας και τον «ασφαλή βατήρα» του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είχε το καλύτερο αποτέλεσμα εδώ και δεκαετίες, ενώ συνιστά μία κατάκτηση «πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε». Μάλιστα, επεσήμανε πως ελέω του νέου πλαισίου δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, μέσα από διαπραγματεύσεις, πλέον δημιουργείται ο απαραίτητος και αναγκαίος χώρος ώστε να «υλοποιήσουμε το σχέδιό μας» με προτεραιότητα στους πολίτες και τις ανάγκες τους. «Μετά από διαπραγματεύσεις του αρμόδιου υφυπουργού Θάνου Πετραλιά με τις Βρυξέλλες διασφαλίστηκε με βάση το πολύ καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα για το 2024 δημοσιονομικός χώρος για φέτος, σύμφωνος με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το γιατί οι ανακοινώσεις έγιναν τώρα και όχι στη ΔΕΘ, ο ΥΠΕΘΟ διευκρίνισε πως με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες το πλεόνασμα του 2024 πρέπει να διανεμηθεί φέτος, το 2025, ενώ οι εξαγγελίες στην ΔΕΘ θα αφορούν το 2026. «Η ώρα είναι τώρα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως στη ΔΕΘ θα ανακοινωθούν τα μέτρα για το επόμενο έτος. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει 1 άξονα: το δημοσιονομικό πλεόνασμα να μετατραπεί σε κοινωνικό κεφάλαιο, χωρίς να μπει σε κίνδυνο η πορεία σταθερότητας της Ελλάδας.
«Για εμάς η δημοσιονομική σταθερότητα είναι αδιαπραγμάτευτη» επεσήμανε ο Κυρ. Πιερρακάκης, συμπληρώνοντας πως με βάση τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προτεραιότητα έχουν οι γονείς, οι νέοι με ενοίκιο, οι φοιτητές και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Οι δικαιούχοι θα καθοριστούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την επίτευξη της μέγιστης κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ειδικότερα:
Ενοίκια
Η κυβέρνηση υποστηρίζει την στεγαστική πολιτική, με το «Σπίτι Μου 2» να αποτελεί το τελευταίο πρόγραμμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως κατανοεί το καθημερινό άγχος και την αγωνία των πολιτών για τα ενοίκια και την στέγη ειδικά για γονείς, ζευγάρια και μονογονεϊκές οικογένειες. «Προσφέρουμε μόνιμες λύσεις γιατί η στέγη είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια» αποσαφήνισε.
Υπό αυτό το πρίσμα:
Κάθε χρόνο είτε πρόκειται για κύρια είτε για φοιτητική κατοικία, τον Νοέμβριο θα επιστρέφεται το μέγιστο ποσό των 800 ευρώ, που θα αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί. Η καταβολή του ποσού θα γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και θα υπολογίζεται με βάση τις φορολογικές δηλώσεις και θα αντιστοιχεί στο 1/12 της ετήσια δαπάνης που δηλώθηκε για ενοίκιο τόσο για την φοιτητική κατοικία όσο και για την κύρια. Δηλαδή μια οικογένεια με δύο παιδιά θα λάβει επιπλέον ενοίκιο τον χρόνο 900 ευρώ.
Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι διευρυμένα όπως στο «Σπίτι Μου 2», ήτοι:
- Για άγαμους το ανώτερο φορολογητέο εισόδημα είναι έως 20.000 ευρώ ετησίως
- Για έγγαμους ή με σύμφωνο συμβίωσης τα 28.000 ευρώ με προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε παιδί
- Για μονογονεϊκές οικογένειες τα 31.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του πρώτου
Επιλέξιμο είναι το 80% των νοικοκυριών, δηλαδή 948.000 που αναλογούν σε 1.280.000 φορολογούμενους. Το ετήσιο κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ. Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε πως δεν συμφέρει τους πολίτες να μην δηλώνουν όλο το μίσθωμα του ενοικίου, καθώς χάνουν χρήματα από την επιδότηση. Το μέσο δηλωμένο ενοίκιο για κύρια και φοιτητική κατοικία είναι τα 255 ευρώ. Η συνολική οικογενειακή περιουσία, όπως προκύπτει από τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Για την επιστροφή ενοικίου στις φοιτητικές κατοικίες δεν υπάρχει περιουσιακό κριτήριο.
Συνταξιούχοι
Θεσπίζεται σε μόνιμη βάση ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ καθαρά για τους συνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και τους ανασφάλιστους υπερήλικες
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΟ, η στήριξη των συνταξιούχων είναι δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Πέρα από τις αυξήσεις 13% που έχουν δοθεί στις συντάξεις στην τριετία, από φέτος θεσπίζεται ετήσια οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ με διευρυμένα κριτήρια που καλύπτουν χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες. Η πληρωμή θα πραγματοποιείται στις 30 Νοεμβρίου κάθε χρόνου.
Δικαιούχοι
-Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:
- έως 14.000 ευρώ και περιουσία έως 200.000 ευρώ (άγαμοι).
- έως 26.000 ευρώ και περιουσία έως 300.000 ευρώ (έγγαμοι ή με σύμφωνο συμβίωσης)
-Ανασφάλιστοι υπερήλικες
-Δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ και τον e-ΕΦΚΑ
Σε περίπτωση που και τα δύο μέλη του νοικοκυριού είναι δικαιούχοι, το λαμβάνουν αμφότερα. Για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τα άτομα με αναπηρία δεν θα υπάρχουν κριτήρια. Το μέτρο αφορά 1,44 εκατ. πολίτες και επιλέξιμοι είναι πάνω από το 90% των συνταξιούχων ενώ το κόστος του προγράμματος αγγίζει τα 360 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό με την αύξηση του ΠΔΕ το πακέτο φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ.
Οι τρεις κατευθύνσεις για τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν οι ακόλουθες:
- Πρώτον, για να δοθεί απάντηση στο πρόβλημα της στέγης κάθε χρόνο, και συγκεκριμένα τον μήνα Νοέμβριο, η πολιτεία επιστρέφει στους ενοικιαστές ένα πλήρες ενοίκιο, ώστε να ελαφρυνθούν τα έξοδά τους. Ενώ, βέβαια, παράλληλα θα εξελίσσονται και όλα τα σχετικά προγράμματα, δηλαδή το «Σπίτι μου ΙΙ», η κοινωνική κατοικία και οι διαδοχικοί κύκλοι του «Ανακαινίζω».
- Το δεύτερο μέτρο απευθύνεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία, κατηγορίες οι οποίες από φέτος θα στηρίζονται, σε μόνιμη βάση, με 250 ευρώ καθαρά, επιπλέον σε κάθε άλλο έσοδό τους. Και αυτό το ποσό θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου.
- Η τρίτη κυβερνητική απόφαση αφορά την αύξηση κατά 500 εκατομμύρια ετησίως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο εδώ να επιταχυνθούν τα δημόσια έργα, καθώς και κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και, εν μέσω διεθνούς αστάθειας, να αυξηθούν οι επενδύσεις για να συνεχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται πως ο ΥΠΕΘΟ αναχωρεί σήμερα για το ΔΝΤ με την ελληνική αντιπροσωπεία και αύριο θα μετάσχει σε πάνελ με θέμα τις χώρες που έλαβαν βοήθεια από το ΔΝΤ και σημειώνουν success story.