Χωρίς συμφωνία αλλά με σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την αύξηση των εισφορών περίπου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η συνάντηση που είχαν κυβέρνηση και εργοδοτικοί φορείς με θέμα το ασφαλιστικό στην συνάντηση που ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι.
Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η οποία διήρκησε διήρκεσε 3,5 ώρες, οι πρόεδροι των τεσσάρων κοινωνικών εταίρων Θεόδωρος Φέσσας του ΣΕΒ, Βασίλης Κορκίδης της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καββαθάς της ΓΣΕΒΕΕ και Ανδρέας Ανδρέαδης του ΣΕΤΕ αποφάσισαν να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των Κοινωνικών Εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με προτεραιότητες: ένα σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο αλλά και την δημιουργία κινήτρων για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Σε αυτό το κλίμα και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να κατατεθούν από τους εργοδοτικούς φορείς τις προτάσεις για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μάλιστα, σε κοινή δήλωση τους οι εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων αναφέρουν «ότι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέλαβε να διερευνήσει τις δυνατότητες για περιορισμό της αύξησης των εισφορών ανάμεσα στο 0,75% και στο 1,25%.
Ωστόσο, αγκάθι παραμένει τόσο το θέμα των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών όσο και η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές. Στο θέμα των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας με εκπρόσωπους όλων των εμπλεκομένων που θα επεξεργαστούν την πρόταση της κυβέρνησης και θα προτείνουν αλλαγές που θα μειώνουν τις επιβαρύνσεις που σήμερα προβλέπονται.
«Η συζήτηση για το Ασφαλιστικό είναι για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη μια κορυφαία στιγμή ευθύνης. Πρόκειται πράγματι για ένα Νέο Ασφαλιστικό που είναι γραμμένο σε λευκό χαρτί το οποίο αλλάζει τη μορφή του ασφαλιστικού μας συστήματος. Επομένως, θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά εξειδικεύσεις και ερμηνείες και κυρίως να μην αποτελέσει ένα νέο φόρο για τις επιχειρήσεις μας. Πιο συγκεκριμένα, είμαστε σύμφωνοι στην αύξηση κατά 1% (0,5% &0,5%) των ασφαλιστικών εισφορών», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Πρόσθεσε, όμως, ότι οι φορείς είναι αντίθετοι στην επιβολή τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές καθώς δεν θα συμβάλλει στη προσπάθεια για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, στην άρση των συνεπειών των capital controls και την εξοικείωση των επιχειρηματιών με τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Σχετικά με τον ΟΑΕΕ ο κ. Κορκιδης εξήγησε ότι «η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα του ασφαλισμένου είναι καταρχήν θετική». Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα για τις εισοδηματικές κατηγορίες μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ καθώς εκεί αναμένεται να εμφανιστούν οι περισσότερες αδικίες. Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά περισσότερο και λιγότερο επώδυνες. Δεν είμαστε υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είμαστε ξεκάθαρα κατά της μείωσης των συντάξεων.
«Δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας στον αυθαίρετο υπολογισμό του ανώτατου ορίου των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και προτείνουμε την ορθολογική κλιμάκωσή του από τον υπερβολικό δεκαπλασιασμό. Δεν κρύβουμε την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι νέοι συνταξιούχοι, αλλά προτεραιότητα όλων των κοινωνικών εταίρων πρέπει να είναι κάθε δυνατή διάσωση των συντάξεων και κυρίως ο σεβασμός στη διαδοχή των γενεών» είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ».
Ικανοποίηση στο Μαξίμου
Ικανοποίηση εκφράζει η κυβέρνηση για τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
Η συνάντηση, αναφέρει η ανακοίνωση, έγινε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, καθώς οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ανταποκρίθηκαν θετικά στην κυβερνητική πρόταση για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από μια λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, διαμηνεύει το Μαξίμου.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η εποικοδομητική συναίνεση των κοινωνικών εταίρων ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία για τους πιο αδύναμους.
Στην συνάντηση υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις προοπτικές βελτίωσης του επενδυτικού, οικονομικού και εμπορικού κλίματος και τα αναγκαία προς την κατεύθυνση αυτή, μέτρα, καταλήγει η ανακοίνωση.