Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος Moody’s, αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Μπορεί η αναβάθμιση να είχε προεξοφληθεί, ωστόσο αποπνέει αισιοδοξία, καθώς επιβεβαιώνει πως η ελληνική οικονομία, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, έχει ήδη «γυρίσει σελίδα».
Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε σε Caa2, από Caa3 προηγουμένως, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, αλλά και το outlook σε θετικό από σταθερό προηγουμένως.
Ταυτόχρονα, ο οίκος επιβεβαίωσε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε Not Prime (NP).
Όπως επισημαίνει ο οίκος στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε, οι λόγοι που τον ώθησαν στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι οι εξής:
- Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ εντός των ερχόμενων ημερών. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στέλνει ένα θετικό σήμα σε ό,τι αφορά το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, καθώς η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
- Η βελτίωση των δημοσιονομικών προοπτικών της χώρας – η οποία ξεκινά από την υπεραπόδοση που καταγράφηκε το 2016 – και η οποία μπορεί να ανατρέψει την (ανοδική) τάση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ. Ο οίκος προβλέπει σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ το 2017 και σταδιακή μείωσή του από το 2018 και έπειτα, όσο η χώρα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα.
- Οι συνεχείς ενδείξεις περί σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Η Moody's προβλέπει ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία και για το τρέχον έτος, 2017, καθώς και για το επόμενο, 2018.
Όπως εξηγεί σε άλλο σημείο της έκθεσής του ο οίκος, η απόφασή του να αναβαθμίσει και το outlook της ελληνικής οικονομίας – σε θετικό – αντανακλά την πεποίθηση πως έχουν βελτιωθεί οι προσδοκίες για επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει την πιθανότητα η Ελλάδα να κερδίσει ελάφρυνση του χρέους της.
Σύμφωνα με τη Moody’s, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας έχει μειωθεί, ωστόσο, όπως προειδοποιεί οι κίνδυνοι για τη χώρα – οικονομικοί, δημοσιονομικοί και πολιτικοί – παραμένουν αυξημένοι, ιδίως σε ό,τι αφορά σενάρια καθυστέρησης στην εφαρμογή σημαντικών μέτρων.