Έξοδος στις αγορές παρά τις «ορμήνιες» ΕΚΤ και ΔΝΤ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έξοδος στις αγορές παρά τις «ορμήνιες» ΕΚΤ και ΔΝΤ

Στην πολιτικού χαρακτήρα απόφαση να καταφύγει στις αγορές για την έκδοση πενταετούς ομολόγου, παρά τις επιφυλάξεις της ΕΚΤ, αλλά και τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, φαίνεται πως έχει καταλήξει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην θεωρείται έκπληξη, αν και αυτές τις μέρες (σήμερα-αύριο) γίνει η εν λόγω έκδοση.

Η προεργασία είναι διαρκής. Άλλωστε, ο ΟΔΔΗΧ εργάζεται επί του σεναρίου της έκδοσης εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ η κυβέρνηση έχει προσλάβει εκτός του χρηματοοικονομικού συμβούλου του Δημοσίου Rothschild, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, έξι ξένες τράπεζες με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση χρέους ως αναδόχους της έκδοσης, ήτοι στις Bank of America Merill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank,Goldman Sachs και HSBC. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα η επικείμενη έκδοση ομολόγου απασχόλησε και αντικείμενο σύσκεψης με κορυφαία στελέχη των ελληνικών τραπεζών, ενώ, όπως πληροφορείται το Insider.gr στην αγορά υπάρχει προσμονή για την εν λόγω κίνηση, λόγω της συνάρτησης ομολογιακών εκδόσεων με την έξοδο στις χώρας στις αγορές, έστω και δοκιμαστικά.

Ένα ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί τόση βιασύνη εκ μέρους της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, παρά τα αρνητικά σινιάλα από την ΕΚΤ (ο Μάριο Ντράγκι όρισε ως κατάλληλη περίοδο αυτή μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης) και το ΔΝΤ (συνολικά για την ελληνική οικονομία μέσω της έκθεσής του); Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας της τρέχουσας περιόδου, διότι, αφενός τον Αύγουστο η διαθέσιμη ρευστότητα στις αγορές δεν είναι μεγάλη (άρα η υπερκάλυψη της έκδοσης μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη), ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου η χώρα μπαίνει εκ νέου σε καθεστώς αξιολόγησης, η οποία μάλιστα εχει και περιεχόμενο που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ιδεολογικό προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση δεν θέλησε να βιαστεί την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δεν εμφανίζεται πρόθυμη να εγκαταλείψει γενικά τη συγκυρία και επιδιώκει την αξιοποίηση του θετικού momentum και της διαμόρφωσης ενός μονοπατιού πετυχημένων εκδόσεων, έως ότου η χώρα να είναι σε τροχιά ομαλής επαναφοράς για τα καλά στις διεθνείς χρηματαγορές. Κάπως έτσι, αυτή την εβδομάδα «τα άστρα» είναι σε καλή τροχιά και το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να τολμήσει μια έξοδο «υπολογισμένου ρίσκου»: με βάση τα μηνύματα που φτάνουν στο Μαξίμου και στην οδό Νίκης, το επιτόκιο θα είναι κάτω από το 5%, αν και στην κυβέρνηση θα ήθελαν κάτι ακόμα και κάτι ή έστω στην περιοχή του 4,5%, ώστε ο πήχης να κατέβει κι άλλο. Βέβαια, κάτι που λένε πολιτικοί παρατηρητές είναι ότι, αν επιχειρηθεί σύγκριση με την αντίστοιχη έκδοση του 2014, τότε αυτή δεν θα είναι δόκιμη, λόγω των εξαιρετικά διαφορετικών συνθηκών στις αγορές, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται και υπόψιν το spread και όχι απλά το επιτόκιο.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολλά στο εγχείρημα της πετυχημένης εξόδου στα αγορές, μιας και επιδιώκει να εμπεδωθεί το αίσθημα κανονικότητας και η δυνατότητα περάσματος στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία-και η πρόσβαση στις αγορές χρήματος με καλούς όρους είναι αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της συλλογιστικής. Φυσικά, έστω και υπόρρητα, τυχόν έξοδος τώρα θα συνιστά και νέα διαφοροποίηση της κυβέρνησης στην πράξη από τις «ορμήνιες» του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της διενέργειας πρώτα ορισμένων εμβληματικών μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια εξόδου στις αγορές υπό καλύτερες ακόμα συνθήκες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider