Ένας στους τρεις δεν μπορεί να πληρώσει τράπεζες και εφορία

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας στους τρεις δεν μπορεί να πληρώσει τράπεζες και εφορία

Το τέρας του δανεισμού και της υπερφορολόγησης πλανιέται πάνω από την ελληνική οικονομία και τρομάζει τους έλληνες. Η δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οδηγεί το 1/3 των νοικοκυριών να προβλέπει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις και στην αποπληρωμή των δανείων του το 2016.

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, οι περικοπές των εισοδημάτων, η αύξηση της ανεργίας και οι προβλέψεις για ύφεση της τάξης του 1,5%, σύμφωνα με την χθεσινή μελέτη του ΙΟΒΕ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την χρονιά που διανύουμε.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών τα τελευταία τέσσερα χρόνια είτε χρησιμοποίησε τα χρήματα που είχε από αποταμιεύσεις προηγούμενων ετών (63,9%), είτε απευθύνθηκε σε συγγενείς και φίλους με στόχο την εξεύρεση χρημάτων (30,3%),για την κάλυψη των υποχρεώσεων τους.

Ήδη ένας στους πέντε φορολογουμένους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία με μόνο το 16,4% να έχει καταφέρει να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων ενώ το 12,5% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και προς τις τράπεζες.

Η συνεχής συρρίκνωση των εισοδημάτων είχε σαν αποτέλεσμα τη χρονιά που πέρασε τη μείωση της χρήση αποταμιεύσεων από τα νοικοκυριά, για την πληρωμή των υποχρεώσεων τους κατά 6,2%, καθώς είναι πλέον εμφανές ότι αν και σταδιακά άδειασαν οι κουμπαράδες των ελληνικών νοικοκυριών, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά και την καταθετική βάση τους στις τράπεζες. Μάλιστα 400.000 νοικοκυριά αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία προκειμένου να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ΜΑRC η οποία πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2015 για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος το 29,2% των Ελλήνων θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του, με το 14,7% των νοικοκυριών να μην μπορεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει.

Παράλληλα το 33,7% εκτιμά ότι θα δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις το επόμενο έτος και αυτό την ίδια στιγμή που το 1 στα 4 νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι έχουν στεγαστικό δάνειο. Ενώ ήδη 122.700 νοικοκυριά διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους εξαιτίας των χρεών τους.

Μάλιστα το 15,4% εξ αυτών των οφειλετών έχουν κόκκινα δάνεια και το 25% των δανειοληπτών αυτών εκφράζουν το φόβο ότι θα χάσουν το σπίτι τους εξ αιτίας των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων που βλέπουν να έρχονται με τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που αναμένονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider