Μοσκοβισί: Προχωρήστε χωρίς δράματα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Μαρία Βασιλείου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μοσκοβισί: Προχωρήστε χωρίς δράματα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης χωρίς περιττό δράμα, έστειλε ο επίτροπος νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, με αφορμή την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόταση της Κομισιόν να κλείσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την χώρα μας.

«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας αποτελεί αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Το έλλειμμα υπερέβη το 15% του ΑΕΠ το 2009: πέρυσι μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% και το 2017 προβλέπουμε έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ. Εν ολίγοις, το υπερβολικό έλλειμμα παρουσιάζει διαρκή διόρθωση. Η ανάκαμψη αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες περιπτώσεις στην Ευρώπη».

«Η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί σε σειρά από καλές ειδήσεις, που αφορούν στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά. Από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την άνοιξη, η Ελλάδα έκανε μια πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την προθυμία του να υποστηρίξει το πρόγραμμα. Η ανάπτυξη μέχρι στιγμής αυτή τη χρονιά είναι ενθαρρυντική, υποδεικνύοντας ότι έφτασε επιτέλους η ώρα της ανάκαμψης».

«Πρέπει τώρα να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η θετική ορμή θα διατηρηθεί. Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και πρέπει να καλλιεργηθεί, χρειάζεται εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών για να διασφαλιστεί η ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς περιττό δράμα, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι και για το άνοιγμα ενός νέου και αισιόδοξου κεφαλαίου για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider