Στο κυνήγι των ιρανικών επενδύσεων βγαίνει η κυβέρνηση

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο κυνήγι των ιρανικών επενδύσεων βγαίνει η κυβέρνηση

Σε ένα κομμάτι –έστω και μικρό– από την πίτα επενδύσεων του Ιράν, συνολικής αξίας 100 δισ. δολαρίων, προσβλέπει η ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να έχει προγραμματίσει επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη στις 7-8 Φεβρουαρίου.

Τον Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύσουν υπουργοί της κυβέρνησης, ανάμεσα τους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αλλά και ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών από όλο των φάσμα των επιχειρηματικών κλάδων.

Ήδη σε πρόσφατο ταξίδι που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία Ιρανών αξιωματούχων στην Ελλάδα ,τον περασμένο μήνα, με επικεφαλής τον Ιρανό υπουργό Ενέργειας ,έκλεισε η συμφωνία για τη κάλυψη του 20% των αναγκών των ΕΛΠΕ με αργό πετρέλαιο από την Τεχεράνη.

Παράλληλα στις επαφές που έγιναν με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και για συνεργασίες ανάμεσα στις δυο χώρες στον τομέα της αγοράς τροφίμων, φαρμάκων ,τεχνολογικών προϊόντων και στον τουριστικό τομέα.

Η ελληνική πλευρά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τεχεράνη στοχεύει να επιτύχει την ενδυνάμωση των σχέσεων των δυο χωρών καθώς μετά και την άρση του εμπάργκο και την ενσωμάτωσή του Ιράν στο διεθνές σύστημα αλλά και την εξομάλυνση των σχέσεών με τις ΗΠΑ ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων.

Στην ατζέντα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού περιλαμβάνεται η επισημοποίηση της ενεργειακής συνεργασίας, η εξειδίκευση της συμφωνίας με τα ΕΛΠΕ, η προώθηση επενδύσεων Ελληνικών επιχειρήσεων με παροχή τεχνογνωσίας στο Ιράν και η διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίηση μέρους των λιμναζόντων ιρανικών πόρων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδυτικά project στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στις δυο χώρες η παρουσία των Ελλήνων επιχειρηματιών έχει στόχο την διερεύνηση των δυνατοτήτων για εξαγωγές προϊόντων ή τεχνογνωσίας.

Επίσης στον τομέα του τουρισμού το Ιράν αποτελεί μια εξαιρετικά ελπιδοφόρα τουριστική αγορά και η Ελλάδα προσδοκά να επωφεληθεί από την «πίτα» των περίπου 5 εκατομμυρίων Ιρανών, που αναμένεται να ταξιδέψουν με αφορμή την Ιρανική Πρωτοχρονιά (Norouz 21-3-2016).

Σήμερα η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλή διείσδυση στην τουριστική αγορά του Ιράν όμως από τις επαφές που ήδη έχουν γίνει προκύπτει ότι οι Ιρανοί τουρίστες ενδιαφέρονται ακόμη για καλοκαιρινές διακοπές και για αυτό το λόγο αυτό ο Ε.Ο.Τ, πρόκειται να συμμετάσχει στην τουριστική έκθεση της Τεχεράνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider