Προ των πυλών οι εταιρείες για τα «κόκκινα δανεία»

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προ των πυλών οι εταιρείες για τα «κόκκινα δανεία»

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων με στόχο να ξεκινήσει στις 29 Φεβρουάριου. Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωσή της συνάντησης που είχαν εκπρόσωποί της ΤτΕ με το κουαρτέτο, την οποία απασχόλησαν δύο θέματα.

Συγκεκριμένα η θέσπιση στόχων ανά τράπεζα για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων καθώς και η αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης, ήταν τα δύο θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η αδειοδότηση θα γίνεται από τριμελή επιτροπή ενώ μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον. «Το ζήτημα είναι» όπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος «πως επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες θα βρουν κεφάλαια». Ανέφερε μάλιστα ότι από τα assets ύψους 9,5 δισ. ευρώ των κακών τραπεζών, οι εκκαθαριστές που έχει ορίσει η ΤτΕ έχουν κατορθώσει να κάνουν recover 700-800 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με το νέο Κώδικα Δεοντολογίας είπε ότι θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι.

Τέλος, σε ότι αφορά τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια των ΜμΕ ανέφερε πως δεν απασχόλησαν τη συνάντηση με τους δανειστές, ενώ χαρακτήρισε την πορεία των διαπραγματεύσεων καλή.

Αυτή την ώρα με τους εκπροσώπους των θεσμών συναντάται και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης με την αντζέντα της συνάντησης να περιλαμβάνει τα θέματα των παρεμβάσεων που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα του ανταγωνισμού και τα κλειστά επαγγέλματα.

Ειδικότερα η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα αναφορικά:

-με την υιοθέτηση 10 συστάσεων του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της δεύτερης εργαλειοθήκης,μέσω δευτερογενούς νομοθεσίας,

-για τις αγορές των αλκοολούχων ποτών και των πετρελαιοειδών,

-στο ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την επανασύσταση διυπουργικής επιτροπής για το θέμα αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider