Νέα προθεσμία για τα δικαιολογητικά του νόμου Κατσέλη

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα προθεσμία για τα δικαιολογητικά του νόμου Κατσέλη

Σε παράταση της προθεσμίας επικαιροποίησης των στοιχείων όσων δανειοληπτών έχουν υπαχθεί στον παλιό νόμο Κατσέλη, και εκκρεμεί η αίτηση τους στα δικαστήρια, αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται άμεσα στην έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, επεκτείνοντας το χρόνο που έχουν οι δανειολήπτες που προσέφυγαν στο νόμο Κατσέλη ,για την επικαιροποίηση των στοιχείων των φακέλων τους, καθώς οι τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να ικανοποιήσουν τα αιτήματα για έκδοση των απαραιτήτων δικαιολογητικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο σε μια εκ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών έχουν συσσωρευτεί άνω των 80.000 αιτήσεων κάνοντας αδύνατη την ολοκλήρωση έκδοσης των σχετικών εγγράφων έως και τις 19 Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει θέσει ο νόμος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη ήδη δυο τράπεζες απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ζητώντας επιπλέον χρόνο ενώ σχετικά αιτήματα έχουν καταθέσει και καταναλωτικές οργανώσεις.

Σε εκκρεμότητα για επικαιροποίηση των στοιχείων ήταν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου συνολικά περισσότεροι από 130.000 φάκελοι δανειοληπτών. Μάλιστα για τις καθυστερήσεις που είχαν καταγγελθεί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας έχει ήδη επιβάλει σε τράπεζες πρόστιμα 230.000 ευρώ.

Όπως είπε ο υπουργός θα υπάρξει επαφή και με τις άλλες τράπεζες ώστε να καταλήξουν τις επόμενες ημέρες για την διάρκεια της προθεσμίας καθώς η επικαιροποίηση των στοιχείων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα δικαστήρια στην εξέταση των αιτήσεων διαφορετικά οι δανειολήπτες που δεν θα έχουν πλήρης φακέλους θα βρεθούν έκτος ρύθμισης και θα μπορούν να ξανακάνουν αίτηση μόνο μετά από μια διετία.

Πάντως τα δικαιολογητικά που καλούνται να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν οι δανειολήπτες είναι τα ακόλουθα:

1. Βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος του Ν. 4336/2015

2. Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του έτους 2015

3. Τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) στ) τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ για το έτος 2015

4. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

5. Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας

6. Υπεύθυνη δήλωση για την πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων.

7. Λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider