Χίλιες και μια συνεργασίες ψάχνουν οι Έλληνες στο Ιράν

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χίλιες και μια συνεργασίες ψάχνουν οι Έλληνες στο Ιράν

Ένα ταξίδι μεγάλων προσδοκιών για επιχειρηματικά deals βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σάββατο. Περίπου εβδομήντα στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας, της φαρμακοβιομηχανίας,των τροφίμων, της τεχνολογίας, των κατασκευών,της βαριάς βιομηχανίας και των μεταφορών βρίσκονται ήδη στο Ιράν συνοδεύοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να ανοίξουν δρόμους συνεργασίας τόσο με την ιρανική κυβέρνηση όσο και με ντόπιους επιχειρηματίες για να εξασφαλίσουν έστω ένα μικρό κομμάτι από την πίτα των 100 δισ. ευρώ μιας χώρας που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες από την διεθνή αγορά, μετά την άρση του εμπάργκο που της είχε επιβληθεί από το 2007.

Σήμερα οι εξαγωγές της Ελλάδας στο Ιράν είναι σε χαμηλό επίπεδο. Η Ελλάδα τα δύο προηγούμενα χρόνια εξήγαγε ετησίως λίγα μεταποιημένα τρόφιμα και φάρμακα κατέχοντας μολις 70η θέση ως εμπορικός εταίρος της χωρας αυτής.

Όμως τα 36 χρόνια απομόνωσης του Ιράν ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν ανάγκες που άμεσα πρέπει να καλυφτούν στη χώρα αυτή που ο πληθυσμός της αγγίζει τα 80 εκατομμύρια και το ετήσιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να εκτιμάται στα 406 δισ. δολάρια.

Η παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη, έχει σαν στόχο επαφές για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Ιράν, αλλά και συνομιλίες για περαιτέρω οικονομικές συνεργασίες.

Υπουργοί που συμμετέχουν στην αποστολή επισημαίνουν ότι στόχος του ταξιδιού είναι η αναβάθμιση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Ιράν και πως τα πεδία – εκτός των ενεργειακών - στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία και ιδιαίτερα οικονομική συνεργασία είναι αρκετά και σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Και μπορεί στην κούρσα των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που μόλις ξεκίνησε, για να βάλουν πόδι στην περσική αγορά, οι ελληνικές επιχειρήσεις να μοιάζουν με το φτωχό συγγενή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πεδία στα οποία η ελληνική παρουσία μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη.

Με πρωταγωνιστές τον κλάδο του φάρμακου αλλά και αυτόν των κατασκευών, των δομικών υλικών, και της τεχνολογίας η ελληνική αποστολή επιχειρεί να ανοίξει πόρτες και να κλείσει συμφωνίες. Άλλωστε από τον περασμένο Νοέμβριο είχαν γίνει οι πρώτες επαφές, στην διάρκεια της αποστολής που είχε πραγματοποιηθεί με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στην οποία συμμετείχε και η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη συνοδεία ομάδας 40 ελλήνων επιχειρηματιών.

Από εκείνο το ταξίδι είχαν μπει τα θεμέλια για συνεργασίες στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας . Ήδη τρεις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες σύμφωνα με πληροφορίες οι ΒΙΑΝΕΞ και DEMO και η Elpen φέρονται να έχουν ήδη κλείσει τις πρώτες συμφωνίες για εξαγωγές φαρμάκων διεκδικώντας μερίδιο από τα 2 δισ. ευρώ που υπολογίζεται η αγορά του φαρμάκου στο Ιράν.

Σήμερα διερευνητικές επαφές κάνουν δυο ακόμα επιχειρήσεις οι Uni Pharma και Νorma Hellas. Όπως λένε επιχειρηματίες του κλάδου σημαντική ευκαιρία για την παρουσία στην ιρανική αγορά των ελληνικών φαρμακευτικών είναι η δυνατότητα συμπαραγωγής σε ιρανικά εργοστάσια ελληνικών σκευασμάτων, με αντάλλαγμα τα δικαιώματα χρήσης και προς τα εκεί έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται επαφές.

Πέραν των φαρμάκων ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις υπάρχουν επίσης στην πληροφορική, τις κατασκευές, αλλά και στα τρόφιμα.

Η τεχνογνωσία των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για από κοινού συνεργασίες και παραγωγή προϊόντων στο Ιράν. Στον κλάδο των τροφίμων, το Ιράν είναι κυρίως εισαγωγική χώρα νωπών και μεταποιημένων τροφίμων, και όπως λένε εκπρόσωποι των ελλήνων εξαγωγέων θα μπορούσε οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε αυτό, είτε ως αμιγείς εξαγωγικές επιχειρήσεις, είτε και σε συνδυασμό με τη δημιουργία ελληνικών εστιατορίων και αλυσίδων τροφίμων.

Μάλιστα ανάμεσα στους τομείς που έχουν καταγραφεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και θα μπορούσε να αξιοποιήσει επενδυτικά η βιομηχανία τροφίμων είναι: ελιές, ελαιόλαδο, είδη ζαχαροπλαστικής, έτοιμα γεύματα, χυμοί φρούτων. Παράλληλα όμως ευκαιρίες κρύβει και ο αγροτοεφοδιαστικός τομέας (αρδευτικά συστήματα, εγκατάσταση - λειτουργία θερμοκηπίων, εξοπλισμός πτηνοτροφείων, νέοι σπόροι, καλλιέργειες, λιπάσματα, αγροτικά μηχανήματα).

Όμως και για τις κατασκευαστικές υπάρχει σημαντικό περιθώριο συνεργασιών και σε αυτές προσβλέπουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών Ελλάκτωρ, Intrakat, Prisma Domi, ΤΕΡΝΑ,ΜΕΤΚΑ και του Ομίλου Μυτιληναίου που είναι ήδη στην Τεχεράνη. Και αυτό διότι στα άμεσα σχέδια τους Ιράν είναι η κατασκευή επτά αεροδρομίων στα επόμενα χρόνια αλλά και άλλων υποδομών που βρίσκονται υπό κατασκευή όπως είναι 200 μεγάλα και μικρότερα εμπορικά κέντρα αλλά και οκτώ επεκτάσεις πόλεων.

Τέλος ανάλογες ευκαιρίες κρύβει και η αγορά των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και του λογισμικού .

Η εταιρεία Encode, Intrasoft, Profile Software, Singular Logic ,PCS, Seasoft είναι μόνο μερικές από εκείνες που διερευνούν τα περιθώρια δραστηριοποίησης τους .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider