Στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης προχωρά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο.
Στόχος είναι, με τον εκσυγχρονισμό της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία ρυθμίζει τα θέματα των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης από το 1955, να καθοριστούν τα όρια για την ελάχιστη αξία των εταιρικών μεριδίων, να διευρυνθούν οι δυνατότητες που κάνουν αναγκαία την απομάκρυνση των διαχειριστών και να διευκολύνει και τη συμμετοχή κατοίκων του εξωτερικού στις γενικές συνελεύσεις. Στο σχέδιο νόμου ορίζονται επίσης οι διαδικασίες σύνταξης, ελέγχου και δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων των ΕΠΕ, περιλαμβάνεται διάταξη η οποία προβλέπει ότι για τη λύση μιας ΕΠΕ δεν θα απαιτείται η πλειοψηφία των 3/4 που ισχύει σήμερα, αλλά των 2/3. Αναφορικά με την εγκατάσταση υποκαταστήματος ή πρακτορείου αλλοδαπής ΕΠΕ στην Ελλάδα γίνεται απλούστερη η εγκατάσταση υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, εταιρείας περιορισμένης ευθύνης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και θα πραγματοποιείται μόνο με την εγγραφή του στο Γ.Ε.ΜΗ. Αντίστοιχα, η εγκατάσταση υποκαταστήματος ή πρακτορείου αλλοδαπής εταιρείας περιορισμένης ευθύνης Τρίτης χώρας θα πραγματοποιείται με την έκδοση απόφασης από τη Δ/νση Εταιρειών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ή την Περιφερειακή Ενότητα κατά λόγο αρμοδιότητας για την έγκριση της εγκατάστασης υποκαταστήματος ή πρακτορείου Τρίτης χώρας και με την εγγραφή αυτού στο ΓΕΜΗ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εάν μια εταιρεία είναι μονοπρόσωπη, στην επωνυμία της πρέπει να περιέχονται οι λέξεις «Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» ή «Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.» ενώ για διεθνείς συναλλαγές, «Single Member Limited Liability Company» ή «Single Member L.L.C.» ή «Single Member LTD».
Το μετοχικό της κεφαλαίο θα καθορίζεται από τους εταίρους χωρίς περιορισμό όπως ισχύει σήμερα και θα σχηματίζεται είτε από μετρητά είτε από εισφορές σε είδος ενώ τα εταιρικά μερίδια θα έχουν ονομαστική αξία τουλάχιστον ενός ευρώ. Η ονομαστική αξία θα πρέπει να είναι ίση για όλα τα εταιρικά μερίδια της εταιρείας. Επίσης το νομοσχέδιο, αναφέρει ότι η γενική συνέλευση της ΕΠΕ μπορεί να συνέρχεται οπουδήποτε ορίζεται στο καταστατικό, δηλαδή στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, ενώ προβλέπεται ότι ένας εταίρος που κατοικεί στο εξωτερικό θα μπορεί να λάβει μέρος σε αυτή και μέσω τηλεδιάσκεψης. Αναφορικά με την ανάκληση του διαχειριστή της εταιρίας αυτή θα μπορεί πλέον να γίνει μετά από αίτηση των εταίρων που κατέχουν το 1/10 του συνολικού αριθμού εταιρικών μεριδίων ενώ ως σπουδαίος λόγος θεωρείται η σοβαρή παράβαση καθηκόντων η ανικανότητα προς τακτική διαχείριση.
Η λύση ή η εκκαθάριση της εταιρείας μπορεί να επέλθει με απόφαση της συνέλευσης των εταίρων η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 του συνολικού αριθμού των εταίρων οι οποίοι εκπροσωπούν τα 2/3 του εταιρικού κεφαλαίου, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο καταστατικό. Από τα 3/4 του όλου εταιρικού κεφαλαίου που ισχύει σήμερα.
Το νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση έως και τις 10 Ιανουαρίου 2018.