Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των δύο εταιρειών, που προκρίθηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, με τις πιστώτριες τράπεζες για την απόκτηση του Νηρέα και της Σελόντα, των leader στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.
Τα δύο fund που έχουν προκριθεί είναι το fund Amerra Capital Management LLC, που έχει ήδη στην ιδιοκτησία του από το 2016 την εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας «Ανδρομέδα» και το Diorasis, με την πρώτη ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες πρόκρισης.
Οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών εκτιμάται ότι δεν θα διαρκέσουν πάνω από μία εβδομάδα καθώς στόχος είναι να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.
Να σημειωθεί ότι το επενδυτικό fund AMERRA, που έχει εξαγοράσει την Ανδρομέδα, εξάγει το 85% της παραγωγής της, έχοντας ήδη παρουσία σε 20 χώρες, και τα προϊόντα της προτιμούν 180 εκατομμύρια καταναλωτές.
Η Ανδρομέδα απασχολεί συνολικά 640 άτομα, εκ των οποίων 270 στην Ισπανία και 370 στην Ελλάδα. Ο Όμιλος Ανδρομέδα διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή: γόνου, εκτροφής, συσκευασίας, μεταποίησης και διανομής ψαριών. Τα βασικά είδη του Ομίλου Ανδρομέδα είναι η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κρανιός, το μυτάκι και το φαγκρί. Με πρωτοποριακή τεχνογνωσία στη γενετική επιλογή και την παραγωγή γόνου και ψαριού. Με παραγωγή γόνου 100 εκ. ιχθυδίων και φρέσκου ψαριού, που ξεπερνάει τους 15.000 τόνους.
Παράλληλα, το 2017 ξεκίνησε νέο τριετές επενδυτικό σχέδιο ύψους 40 εκατ. ευρώ. που περιλαμβάνει τη βελτίωση και ανάπτυξη των μονάδων εκτροφής, την επέκταση και αναβάθμιση των μονάδων συσκευασίας και τυποποίησης και φυσικά την ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Ανακάμπτει η ελληνική παραγωγή ψαριών
Mετά από μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου, η οποία σημαδεύτηκε από εξαγορές και την είσοδο ξένων επενδυτών στην Ελληνική αγορά ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών αλλάζει ρότα και ξαναμπαίνει στο παιχνίδι της ανάπτυξης. Τα τέσσερα χρόνια κάμψης της αγοράς μπορεί να δημιούργησαν προβλήματα και να έφεραν ανατάραξης στον κλάδο ωστόσο όπως όλα δείχνουν οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες επιστρέφουν δυναμικά. Αυτό προκύπτει και από τα μεγέθη αφού η πτωτική πορεία της ελληνικής παραγωγής δείχνει να είναι παρελθόν και οι εκτιμήσεις μιλούν για αύξηση την τρέχουσα χρονιά κατά 5%. Ρυθμός ο οποίος αναμένεται να διατηρηθεί και την επόμενη πενταετία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, το 2017 η παραγωγή αναμένεται ανήλθε στους 110.000 τόνους με αξία αξίας άνω των 590 εκ. ευρώ, ενώ για το 2018 οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή γόνου θα φτάσει τους 117.000 τόνους. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική αν αναλογιστεί κανείς από το 2012 και μετά η πορεία ήταν αρνητική και από 118.000 τόνους που ήταν η ελληνική παραγωγή το 2012 έφτασε το 2015 στα 105.000 τόνους. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στην παραγωγή τσιπούρας .