«Συγκεντρωθείτε στο στόχος σας». Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε από την Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, δείχνοντας τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση πως η τέταρτη αξιολόγηση που είναι προ των πυλών δεν θα πρέπει να επηρεαστεί από την πολιτική πόλωση και πως θα πρέπει να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια.
Δεν είναι τυχαίο πως ο Γάλλος Επίτροπος επανέλαβε περισσότερες από τρεις φορές μέσα σε 48 ώρες πως η Ελλάδα έχει διανύσει το 90% της πορείας και πως θα πρέπει να ολοκληρώσει το υπόλοιπο 10% έως το κρίσιμο Eurogoup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
«Δεν πρέπει να χάσουμε ή να κάνουμε λάθος, στα τελευταία 100 μέτρα», ήταν η παρότρυνση που απηύθυνε ανοικτά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Εσπευσμένη κάθοδος των Θεσμών
Στη βάση αυτή, προκειμένου να μην επηρεαστεί το πρόγραμμα από τη σκανδαλολογία για την υπόθεση της Novartis ή την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το Σκοπιανό, οι θεσμοί ετοιμάζουν κάθοδο σε 12 ημέρες, αρχικά με τα τεχνικά κλιμάκια στις 22 Φεβρουαρίου και εν συνεχεία με τους επικεφαλής στις 26 Φεβρουαρίου.
Οι Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Φραντσέσκο Ντρούντι από την ΕΚΤ, Πίτερ Ντόλμαν από το ΔΝΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι από τον ESM θα καταπιαστούν με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και με τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την εποπτεία της μεταμνημονιακής περιόδου και τη διασύνδεσή της με την ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, τα Μνημόνια θα σταματήσουν. Αν και δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα συσχετίζει την ελάφρυνση του χρέους, τόσο με τους ρυθμούς ανάπτυξης όσο και με την πρόοδο στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.
Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε πως η ρύθμιση του χρέους θα στηριχθεί σε τρεις προϋποθέσεις: α) Στην ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική, β) στον εποπτικό μηχανισμό που θα ελέγχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και γ) στις καθαυτές παρεμβάσεις για την απομείωση του χρέους.
Η κυβέρνηση αναμένεται στο θέμα του αναπτυξιακού σχεδίου να λάβει υποστήριξη από τους θεσμούς, καθώς το εν λόγω σχέδιο θα είναι παράμετρος του περίφημου «γαλλικού μοντέλου» απομείωσης του χρέους. Εάν η χώρα αναπτύσσεται δεν θα υπάρχουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις για να κρατιούνται κάτω του 15% του ΑΕΠ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της. Εάν όμως η ανάπτυξη είναι μικρότερη τότε θα λαμβάνονται μέτρα, είτε στήριξης της ανάπτυξης, είτε ελάφρυνσης του χρέους.
Κρίσιμα προαπαιτούμενα
Αλλά και στο μέτωπο των προαπαιτούμενων, το υπόλοιπο 10% που θα πρέπει ουσιαστικά να υλοποιήσει η κυβέρνηση τις επόμενες 120 ημέρες είναι εξαιρετικά απαιτητικό.
Στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα, καθώς οι θεσμοί και το EuroWorking Group δεν έχουν δώσει το πράσινο φως. Στους πλειστηριασμούς αναμένουν την πανελλαδική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 21 Φεβρουαρίου, για το Ελληνικό αναμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων αναμένουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
Από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης ξεχωρίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές προς το Δημόσιο που θα εκκινήσουν την 1η Μαΐου, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και ο επαναυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων και η προετοιμασία της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από 1.1.2019, αλλά και η πώληση του 17% της ΔΕΗ, αφού πρώτα δρομολογηθεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.