Κρίσιμη αξιολόγηση της Ελλάδος για την πάταξη του ξεπλύματος χρήματος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κρίσιμη αξιολόγηση της Ελλάδος για την πάταξη του ξεπλύματος χρήματος

Σημαντικές συναντήσεις θα έχει πολυάριθμη ελληνική αποστολή που θα συμμετάσχει στις εργασίες της Ολομέλειας της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (Financial Action Task Force - FATF) που θα διεξαχθούν στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Παρίσι μεταξύ 19 έως και 23 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ άλλων στην αποστολή θα μετέχουν η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου και η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, η οποία προΐσταται της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος.

Η FATF είναι ομάδα διεθνούς χρηματοοικονομικής δράσης για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η FATF αναπτύσσει και προωθεί πολιτικές, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστεί το ξέπλυμα του χρήματος. Ως όργανο διαμόρφωσης πολιτικής, έχει ως πρωταρχικό σκοπό να ενεργοποιήσει την πολιτική βούληση που είναι απαραίτητη ώστε να έρθουν πιο κοντά οι εθνικές νομοθεσίες και οι ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις σ' αυτό τον τομέα

Κατά πληροφορίες, τα μέλη της ελληνικής αποστολής έχουν κλείσει κρίσιμα ραντεβού προκειμένου να συζητήσουν με ομολόγους από αντίστοιχες αρχές υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες ήδη έχουν ζητήσει συνδρομή οι ελληνικές αρχές. Παράλληλα, δεδομένου ότι τρέχει μια αξιολόγηση των μηχανισμών και των επιδόσεων των ελληνικών αρχών τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναμένεται να παράσχουν αποσαφηνίσεις και για συναφή ζητήματα.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2018, η Ελλάδα θα αξιολογηθεί για την επάρκεια στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.Η χώρα μας αναβαθμίσθηκε το 2011 ως προς την ποιότητα των ελέγχων της από την FATF και έκτοτε καταγράφει θετικές επιδόσεις στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Το 2016, για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σημειώθηκε ρεκόρ δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας, που έφθασαν στις 444 και αντιστοιχούσαν σε δέσμευση εγκληματικού προϊόντος ύψους 300 εκατ. ευρώ! Οι εν λόγω περιπτώσεις προέκυψαν από 3.834 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 1.099 προήλθαν από τράπεζες, οι 496 από ασφαλιστικές εταιρείες, οι 45 από χρηματιστηριακές εταιρείες, οι 178 από ξένους φορείς, οι 1.958 από δημόσιες υπηρεσίες και οι 47 από καταγγελίες ιδιωτών!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider