Σημαντικές ρευστοποιήσεις έπληξαν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, ρίχνοντας τις τιμές τους και αυξάνοντας ανάλογα τις αποδόσεις τους. Από το κύμα των πωλήσεων επλήγη και το νέο επταετές ομόλογο, το οποίο κατέγραψε μεγάλη πτώση.
Εάν και οι πιέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων συσχετίσθηκαν με το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, όπου κατεγράφη άνοδος των αποδόσεων όλων των κρατικών χρεογράφων, ωστόσο οι τιμές των ελληνικών τίτλων κατρακύλησαν πιο γρήγορα από όλους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πάγιος κανόνας πως σε ένα περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας οι επενδυτές εγκαταλείπουν πρώτα από όλους τους τίτλους που κουβαλάνε το μεγαλύτερο ρίσκο. Στην περίπτωση της ευρωζώνης αυτά τα ομόλογα είναι τα ελληνικά.
Είναι ενδεικτικό πως η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,5%, όταν πριν μια εβδομάδα ήταν στο 3,6%. Παράλληλα, το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς, ξεπέρασε τις 370 μονάδες βάσης, όταν την παρελθούσα Δεύτερα ήταν στις 298 μονάδες βάσης!
Η απόδοση του νέου επταετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,1%, από 3,5% την προηγούμενη Πέμπτη όταν και εκδόθηκε. Το πενταετές ομόλογο κατέγραψε απόδοση 3,8%, επιστρέφοντας στα επίπεδα που ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου.
Αναλυτές της αγοράς ομολόγων σημειώνουν πως σε ένα περιβάλλον επικείμενων αναθεωρήσεων στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και σταδιακά ενισχυμένων πληθωριστικών προσδοκιών η αγορά ελληνικών ομολόγων είναι εκτεθειμένη, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και των εταιρικών εκδόσεων.
Οι διεθνείς αγορές θεωρούν πως ο πληθωρισμός σε ΗΠΑ και ΕΕ θα αυξηθεί ταχύτερα του αναμενομένου και για το λόγο αυτό ζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις από τους τίτλους σταθερού εισοδήματος, προκειμένου η καθαρή απόδοση (εξαιρούμενου του τιμαρίθμου) να είναι ικανοποιητική.