Τη συμμετοχή της Ελλάδας στη γενική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD) της Παγκόσμιας Τράπεζας με το ποσό των 187,8 εκατ. δολαρίων αποφάσισε η κυβέρνηση, με απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank Group) αποτελείται από πέντε διαφορετικούς οργανισμούς. Οι οργανισμοί αυτοί είναι η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο Διεθνής Οργανισμός Ανάπτυξης (IDA), ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης (IFC), ο Οργανισμός Πολυμερούς Ασφάλισης Επενδύσεων (MIGA) και το Διεθνές Κέντρο Διακανονισμού Διαφορών από Επενδύσεων (ICSID).
Και οι πέντε οργανισμοί δρουν συνεργαζόμενοι με βάση μια κοινή αποστολή: τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης χρηματοδοτεί αποκλειστικά χώρες μεσαίου εισοδήματος καθώς και αναπτυσσόμενες χώρες με πιστοληπτική ικανότητα.
Σύμφωνα με την απόφαση των κ.κ. Παπαδημητρίου και Χουλιαράκη το ποσό των 187,8 εκατ. δολαρίων θα καταβληθεί ως εξής:
-Ποσοστό 6%, ήτοι 11,2 εκατ. δολάρια θα καταβληθεί άπαξ σε δολάρια ΗΠΑ, έως την 16η/3/2018. Το ακριβές ποσό σε ευρώ θα προσδιοριστεί από την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κατά το χρόνο της καταβολής. Η εν λόγω καταβολή εξοφλεί το σύνολο της υποχρέωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας για το καταβλητέο ποσό (κεφάλαιο paid in) στην γενική αύξηση Κεφαλαίου της IBRD.
-Το 94%, ήτοι 176,5 εκατ. δολάρια δεν θα καταβληθεί, αλλά θα υπόκειται σε πρόσκληση καταβολής από την IBRD (callable), μόνον όταν αυτή χρειάζεται να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της για κεφάλαια που έχει δανειστεί ή για δάνεια που έχει εγγυηθεί και όχι για τη χρησιμοποίηση του ποσού που ζητείται σε δραστηριότητες χορήγησης δανείων ή σε διαχειριστικές δαπάνες της τράπεζας.