Οι γυναίκες κυριαρχούν στους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς τόσο της Ελλάδας όσο και των ΗΠΑ. Πάνω από έξι στους δέκα υπαλλήλους της ΑΑΔΕ είναι γυναίκες, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Internal Revenue Service (IRS), την αμερικανική δηλαδή εφορία.
Από τους 11.971 υπαλλήλους που υπηρετούν στην ΑΑΔΕ, 7.257 ή το 60,78% είναι γυναίκες και 4.714 ή το 39,22% είναι άνδρες. Από τους 82.834 υπαλλήλους που υπηρετούν στο IRS, 54.2467 ή το 65,5% είναι γυναίκες και 28.588 ή το 34,5% είναι άνδρες.
Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες εφοριακοί αποδεικνύονται πιο μεθοδικές και προσηλωμένες στη λεπτομέρεια από ότι οι άνδρες συνάδελφοι τους. Μάλιστα, όχι τυχαία, όπου υπάρχει μεγαλύτερη γυναικεία παρουσία η αποδοτικότητα των φορολογικών μηχανισμών εμφανίζεται αυξημένη.
Η ελληνική δημόσια διοίκηση
Πάντως η αύξηση της απασχόλησης των γυναικών στην ελληνική δημόσια διοίκηση είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια και είναι απότοκο συντονισμένων πολιτικών. Για την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών σε δομές εξουσίας, διαδικασίες και κέντρα λήψης αποφάσεων, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει θέσει τέσσερις βασικούς στόχους, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016-2020:
α) Την επιτάχυνση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών σε όλα τα πεδία της δημόσιας και επαγγελματικής ζωής και ιδιαιτέρως σε θέσεις λήψης αποφάσεων, στο κοινοβούλιο και στην τοπική/περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
β) Την άρση των διακρίσεων κατά των γυναικών και διασφάλιση της ισότητας των φύλων στην πολιτική και δημόσια ζωή.
γ) Τις πολιτικές για την ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές.
δ) Την ενδυνάμωση και ανάπτυξη της ικανότητας και των δεξιοτήτων των γυναικών προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά σε διαδικασίες και κέντρα λήψης αποφάσεων και σε ηγετικές θέσεις.