Στους λειτουργικούς κινδύνους και στις απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρεται η έκθεση διαχείρισης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λειτουργεί σε ένα ολοένα και πιο σύνθετο περιβάλλον απειλών και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών κινδύνων που συνδέονται με τις καθημερινές δραστηριότητές της. Οι κύριοι τομείς που αποτελούν πηγή ανησυχίας για την ΕΚΤ είναι, μεταξύ άλλων:
-Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ασφάλεια των πληροφοριών (π.χ. απειλές στον κυβερνοχώρο).
-Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα συστήματα πληροφορικής.
-Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων και τη φυσική ασφάλεια.
Στη βάση αυτή η ΕΚΤ έχει θεσπίσει διαδικασίες για να διευκολύνει τη διαρκή και αποτελεσματική διαχείριση των λειτουργικών κινδύνων της και να ενσωματώνει τις πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Επιπλέον, στην έκθεση σημειώνεται πως οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν θεσπίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίζεται η συνέχεια των κρίσιμων υπηρεσιακών λειτουργιών σε περίπτωση διαταραχής.
Πρέπει να σημειωθεί πως η ασφάλεια είναι ένας από τους τομείς που και άλλαοι οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν επενδύσει πολλά χρήματα την τελευταία δεκαετία.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνον μεταξύ 2013- 2017 τα κονδύλια που διέθεσε ο προϋπολογισμός του ΔΝΤ για ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια αυξήθηκαν κατά 35% περίπου, ήτοι από τα 25,5 εκατ. ευρώ στα 34 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες ασφάλειας του ΔΝΤ περιλαμβάνουν τρεις βασικούς τομείς: την ασφάλεια των κεντρικών γραφείων, την ασφάλεια των στελεχών του ΔΝΤ όταν είναι σε αποστολές και την ασφάλεια των ηλεκτρονικών υποδομών του Οργανισμού.
Από το στοιχείο αυτό καταδεικνύεται πως οι οργανισμοί είναι αντιμέτωποι πάνω κάτω με τις ίδιες προκλήσεις και τα ίδια προβλήματα.