Την ευκαιρία να μιλήσει για την ανάγκη λήψης προληπτικής γραμμής στήριξης μπροστά στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θα έχει σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Συγκεκριμένα, από το βήμα της 85ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να επαναλάβει όλα όσα έχει προσφάτως τονίσει υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης.
Ο Διοικητής αναμένεται να τονίσει πως η παραμονή σε χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, μετά το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της δυνατότητας των ελληνικών ομολόγων να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (waiver). Θα επισημάνει δε πως αυτό θα είχε αρνητική επίπτωση τόσο στο κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, όσο και στη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Κατά πληροφορίες στην Ετήσια Έκθεση του Διοικητή θα αναλύονται εκτενώς οι στρατηγικές εξόδου από τα προγράμματα στήριξης και οι λόγοι που η προληπτική γραμμή είναι αναγκαία και μπορεί να συνυπάρξει με το «μαξιλάρι ασφαλείας». Το βασικό επιχείρημα είναι πως ανεξαρτήτως του διεθνούς περιβάλλοντος ένα προληπτικό πρόγραμμα θα διασφαλίσει ότι η οικονομική πολιτική θα παραμείνει συνετή και υποστηρικτική για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει την πρόκληση της εφαρμογής αποτελεσματικών και περιεκτικών διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να κεφαλαιοποιηθεί η έως τώρα πρόοδος, να ενδυναμωθούν οι θετικές προοπτικές και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην πορεία της οικονομίας, με θετικές επιδράσεις στη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην Ετήσια Έκθεση του Διοικητή για το 2017 που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα αναμένεται να τονίζεται πως υπάρχουν και εξωτερικοί κίνδυνοι που δεν μπορούν να προβλεφθούν και οι οποίοι σχετίζονται με τις αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, με εντάσεις στις αγορές συναλλάγματος και με γεωπολιτικούς παράγοντες.
Σημειώνεται πως προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι μία προληπτική πιστωτική γραμμή προσδίδει περισσότερη αξιοπιστία σε μία χώρα. Μάλλον περνάει το αντίθετο μήνυμα στις αγορές, ότι δηλαδή δεν εμπιστευόμαστε την Ελλάδα. Λειτουργεί με ανάποδο τρόπο. Ο πραγματικός στόχος ενός τέτοιου προγράμματος είναι να υπάρξει έξοδος από αυτό (…) Ο δεύτερος λόγος που δεν είμαι οπαδός της προληπτικής γραμμής είναι επειδή τη θεωρώ υποκατάστατο και όχι κάτι συμπληρωματικό προς το ταμειακό μαξιλάρι. Δεν μπορείς να έχεις και μαξιλαράκι ασφαλείας και προληπτική πιστωτική γραμμή. Κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στην Ευρωβουλή.