Η επιμήκυνση της λήξης των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προς την Ελλάδα και η αξιοποίηση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ, είναι δύο από τις τεχνικές λύσεις για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους που θα εξεταστούν στο σημερινό EuroWorking Group.
Άλλωστε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε ομιλία που απεύθυνε χθες στη Φρανκφούρτη κατονόμασε τις δύο αυτές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «αν χρειασθεί» περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο τέλος του προγράμματος, αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει περαιτέρω επιμηκύνσεις των περιόδων αποπληρωμής των δανείων του EFSF ή τη μεταφορά κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από την αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, των γνωστών ANFAs και SMPs.
Κατά πληροφορίες κεντρικό σημείο των προτάσεων που θα εξετάσουν οι εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ θα είναι η επιμήκυνση της λήξης ορισμένων δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως και 15 έτη. Έτσι θα διασφαλιστεί μια δεκαπενταετής τουλάχιστον περίοδος σταθερών αποπληρωμών τοκοχρεολυσίων (έως 3% του ΑΕΠ ετησίως).
Στο τραπέζι του EWG βρίσκονται και προτάσεις που αφορούν στα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία απέκτησαν πριν το 2012 από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% της ονομαστικής τους αξίας. Τα συγκεκριμένα ομόλογα, γνωστά ως ANFAs και SMPs, δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI του 2012, αλλά ανταλλάχτηκαν ώστε να εξαιρεθούν.
Με απόφαση του Eurogroup του 2012 αποφασίστηκε τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ομόλογα αυτά να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό σταμάτησε τον Ιούνιο του 2015 σε συνέχεια των ατυχών διαπραγματεύσεων και της στάσης του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Έτσι, έως σήμερα συνολικά 7,7 δισ. ευρώ από τα κέρδη των SMPs και των ANFAs τελούν σε εκκρεμότητα. Αυτά τα κέρδη μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς η επιστροφή τους είτε θα μειώσει ισόποσα τις ανάγκες της χώρας για νέο δανεισμό έως το 2020, είτε θα χρηματοδοτήσει την πρόωρη εξόφληση χρέους.
Κατά πληροφορίες θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ που έχουν υψηλό επιτόκιο 3,7% ή την πρόωρη εξόφληση των διμερών διακρατικών δανείων (GLF) του πρώτου Μνημονίου.
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι η συζήτηση των επιπρόσθετων μέτρων για το χρέος σε επίπεδο Eurogroup θα γινόταν στην επόμενη συνεδρίαση στις 12 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση έχει μετατεθεί για το άτυπο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.