Εξόφληση των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από τον EFSF έως το 2068 εξετάζει το EWG

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εξόφληση των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από τον EFSF έως το 2068 εξετάζει το EWG

Η Ελλάδα από το Μάρτιο του 2012 έως τον Αύγουστο του 2014 έλαβε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δάνεια συνολικού ύψους 130,9 δισ. ευρώ. Η σταθμισμένη μέση διάρκεια των δανείων αυτών διαμορφώνεται σήμερα στα 32,45 έτη.

Στο πλαίσιο των εν εξελίξει συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) κατέθεσε πρόταση που προβλέπει την επέκταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας των δανείων αυτών στα 39,45 χρόνια, δηλαδή τη μέση επέκτασή τους κατά μια επταετία.

Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία επικουρεί στη διαδικασία κατάρτισης των προτάσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους, προχώρησε σε μια πιο «γενναία» προσέγγιση, η οποία προβλέπει την επέκταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας των δανείων του EFSF στα 44,45 χρόνια, ήτοι κατά μια δωδεκαετία.

Να σημειωθεί πως η γαλλική πρόταση ομοιάζει με την πρόταση που έχει καταθέσει ήδη από το 2016 το ΔΝΤ και η οποία προβλέπει την επέκταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας των δανείων του EFSF κατά 14 χρόνια, ήτοι στα 46,45 χρόνια!

Εάν το Eurogroup υιοθετήσει την πρόταση του ESM η εξόφληση των δανείων του EFSF θα εκκινήσει το 2030 αντί το 2023 που προβλέπεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί το 2063. Εάν ακολουθήσει την πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης, η εξόφληση των δανείων του EFSF θα εκκινήσει το 2035 και θα ολοκληρωθεί το 2068. Εάν παραδόξως υιοθετηθεί η πρόταση του ΔΝΤ η εξόφληση των δανείων του EFSF θα εκκινήσει το 2037 και θα ολοκληρωθεί το 2070.

Οι επεκτάσεις των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF δημιουργούν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο για την Ελλάδα, καθώς «καθηλώνουν» σε χαμηλά επίπεδα τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες τις χώρας (της ετήσιες πληρωμές τοκοχρεολυσίων) και βοηθούν την οικονομική της ανάπτυξη.

Αλλά οι δανειστές μας στο πλαίσιο της «γαλλικής πρότασης» για την εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης στην ελάφρυνση του χρέους, έχουν εξετάσει και πιο προχωρημένα σενάρια. Συγκεκριμένα, εξετάζουν σενάριο που προβλέπει πως εφόσον η μέση ανάπτυξη της Ελλάδος την τελευταία πενταετία είναι κάτω από το 2,8%, η χώρα θα πρέπει να εξαιρεθεί από την αποπληρωμή δανείων. Εάν αναπτυχθεί από 2,8% έως και 3,4% τότε θα καταβάλει μέρος του χρέους της. Εάν η μέση ανάπτυξη ξεπεράσει το 3,4% τότε θα προβλέπεται πλήρης εξόφληση των δανείων που ωριμάζουν.

Αυτά τα σχέδια αποτελούν μόνον ένα μέρος των εισηγήσεων που είναι υπό συζήτηση στο πλαίσιο του EuroWorking Group και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το εάν θα λάβουν τελικά το πράσινο φως από το Eurogroup. Κομβικό ρόλο σε αυτό θα έχει και το ΔΝΤ το οποίο θα κρίνει το εάν οι εξεταζόμενες παρεμβάσεις οδηγούν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ή όχι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider