Στην Κύπρο είναι στραμμένη η προσοχή των ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι η χώρα προωθεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων, το οποίο έχει συγκεντρώσει ήδη θετικά σχόλια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σκοπός του σχεδίου νόμου που προωθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι η θέσπιση πλαισίου τιτλοποιήσεων στην Κύπρο για τη διευκόλυνση της δευτερογενούς αγοράς δανείων, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλει στη μείωση των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων των κυπριακών τραπεζών.
Το σχέδιο νόμου διευκολύνει τις τιτλοποιήσεις, τις σχετικές γνωστοποιήσεις πληροφοριών και καθιστά την Κεντρική τράπεζα Κύπρου αρμόδια για την παρακολούθηση της σχετικής αγοράς.
Ενδεικτικά, στην περίπτωση της παραδοσιακής τιτλοποίησης η γνωστοποίηση πρέπει να συνοδεύεται από τις απαιτούμενες πληροφορίες τις οποίες υποβάλλει η μεταβιβάζουσα οντότητα και οι οποίες επιτρέπουν στην κεντρική τράπεζα να αξιολογήσει αν ο διαχειριστής της οντότητας ειδικού σκοπού διαθέτει επαρκείς πόρους για την άσκηση των δραστηριοτήτων του και αν επιτυγχάνεται ορθή και συνετή διαχείριση της. Σε αυτές περιλαμβάνονται το ποσό και το είδος των πιστωτικών διευκολύνσεων που πρόκειται να τιτλοποιηθούν, η δομή της τιτλοποίησης και οι όροι έκδοσης των σχετικών χρηματοοικονομικών μέσων από την οντότητα ειδικού σκοπού. Στην περίπτωση της σύνθετης τιτλοποίησης η γνωστοποίηση στην κεντρική τράπεζα πρέπει να συνοδεύεται από τις πληροφορίες που απαιτούνται βάσει του σχεδίου νόμου ή τυχόν οδηγιών που η ίδια εκδίδει δυνάμει αυτού.
Η ΕΚΤ επικρότησε τη θέσπιση του πλαισίου τιτλοποιήσεων στην Κύπρο ως μέσου που μπορεί να καταστήσει δυνατή την αποτελεσματική μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θέτοντάς τα εκτός του ισολογισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων. Έκρινε δε πως αυτό καθ’ εαυτό το σχέδιο νόμου μπορεί να επηρεάσει θετικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εφόσον πρόκειται να οδηγήσει σε μεταβίβαση των κινδύνων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θέτοντάς τα εκτός των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Πρέπει να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας αμέσως μετά το stress test θα δρομολογήσουν κάθετες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο την επιτάχυνση των ρυθμών μείωσης τους, στις οποίες οι τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων θα έχουν κεντρικό ρόλο. Στη βάση αυτή το κυπριακό μοντέλο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο.