Αγοραστές έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες στα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να ανεβαίνουν και οι αποδόσεις τους να υποχωρούν.
Ενδεικτικά στους δεκαετείς τίτλους οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει στο 3,99%, έναντι 4,4% την προηγούμενη Τρίτη και το spread είναι στις 351 μονάδες βάσης έναντι 382 μονάδες πριν μια εβδομάδα.
Η πτώση των αποδόσεων οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι διεθνώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια και στρέφονται στα κρατικά ομόλογα, αφετέρου στις διαρροές στο διεθνή Τύπο των σχεδίων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνει ένα μηχανισμό απομείωσης συνδεδεμένο με την ονομαστική ανάπτυξη της χώρας, ένα πακέτο με μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα προβλέπει επεκτάσεις ωριμάνσεων δανείων, τη χρησιμοποίηση των αδιάθετων κεφαλαίων του ESM για τη βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους (εξαγορά δανείων ΔΝΤ και SMPs), αλλά και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες ύψους 4 δισ. ευρώ έως το 2022 για να κατευθυνθούν σε δημόσιες επενδύσεις.
Στο πλαίσιο της «γαλλικής πρότασης» για την εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης στην ελάφρυνση του χρέους, έχει εξετασθεί σενάριο που προβλέπει πως εφόσον η μέση ανάπτυξη της Ελλάδος την τελευταία πενταετία θα είναι χαμηλότερη από το 2,8%, η χώρα θα απαλλάσσεται από την αποπληρωμή χρεολυσίων. Εάν η οικονομία αναπτύσσεται από 2,8% έως και 3,4% τότε θα καταβάλει μέρος των χρεολυσίων. Εάν η μέση ανάπτυξη ξεπερνά το 3,4% τότε θα προβλέπεται πλήρης εξόφληση των δανείων. Το σχήμα αυτό δεν έχει κλειδώσει ακόμη, αλλά τελεί υπό διαπραγμάτευση στο EuroWorking Group.
Το ίδιο ισχύσει και με το πακέτο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που προβλέπει επεκτάσεις ωριμάνσεων δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Για τα δάνεια αυτά, συνολικού ύψους 130,9 δισ. ευρώ και σταθμισμένης μέσης διάρκειας 32,45 έτη, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) πρότεινε την επέκταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας στα 39,45 χρόνια, δηλαδή την επιμήκυνσή τους κατά μια επταετία. Η γαλλική κυβέρνηση κατέθεσε μια πιο φιλόδοξη πρόταση για το ίδιο θέμα, η οποία προβλέπει την επέκταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας των δανείων του EFSF στα 44,45 χρόνια, δηλαδή κατά 12 έτη.
Για να αντιληφθεί κανείς τις διαφορές, η πρόταση του ESM συνεπάγεται πως η εξόφληση των δανείων του EFSF θα εκκινήσει το 2030 αντί το 2023 που προβλέπεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί το 2063, ενώ η πρόταση της γαλλικής πλευράς συνεπάγεται πως η εξόφληση των δανείων του EFSF θα εκκινήσει το 2035 και θα ολοκληρωθεί το 2068.