ΓΣΕΒΕΕ: Η σταθεροποίηση της οικονομίας δεν αγγίζει τους μικρούς της αγοράς

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΣΕΒΕΕ: Η σταθεροποίηση της οικονομίας δεν αγγίζει τους μικρούς της αγοράς

Μπορεί στο βάθος του τούνελ να φαίνεται το φως και η γενική εικόνα να δείχνει σταθεροποίηση της ελληνικής οκονομίας, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις οι μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση και να απαιτείται ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι να βγουν στο φως. Την εικόνα αυτή αποτυπώνουν τα στοιχεία της έρευνας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος που παρουσιάστηκε σήμερα με θέμα «Το Οικονομικό Κλίμα στις Μικρές Επιχειρήσεις».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, 6 στις 10 μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της ρευστότητάς τους παρά την ευνοϊκότερη οικονομική συγκυρία, η χαμηλή επενδυτική εμπιστοσύνη και η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοοικονομικά εργαλεία αποτελούν μόνιμο διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, και κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς αλλά και τα αποτελέσματα της έρευνας, επηρεάζει τις προοπτικές ανάκαμψης των κλάδων στους οποίου κυριαρχούν οι μικρές επιχειρήσεις. Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι μόνο το 6,6% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να επενδύσει το επόμενο εξάμηνο.

Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών των ΜμΕ, κάμψη σημειώθηκε για το 46,3%, ενώ αύξηση μόλις για το 17,5% των επιχειρήσεων, με τους αυτοαπασχολούμενους να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 53,7%, ενώ συρρίκνωση καταγράφουν και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου εμπορίου. Ως προς το δείκτη κερδοφορίας, το 19,3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε κέρδη κάτω των 5.000 ευρώ στο 2017, ενώ το 22,5% κατέγραψε ζημίες. Κέρδη άνω των 10.000 ευρώ καταγράφει το 17,4%. Όμως μείωση παραγγελιών είχε η μια στις δυο επιχειρήσεις.

Η αισθητή βελτίωση των οικονομικών δεικτών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δεν άμβλυνε επίσης ούτε τα προβλήματα υπερχρέωσης που εντοπίζονται στο 25% επί του συνόλου των επιχειρήσεων. Σταθερά υψηλότερο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών, με τη μια στις τέσσερις επιχειρήσεις να είναι στο κόκκινο (26,3%). Αντίστοιχα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία αυξήθηκε στο 24,8% (από 23,8%). Ενδεικτικό είναι ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που προστέθηκε μέσα στο 2017 ανήλθε στα 6,01 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ. Την ίδια στιγμή περίπου 81.000 μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες το προηγούμενο εξάμηνο με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές. Αμετάβλητες όμως παραμένουν και οι οφειλές των επιχειρήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς εκείνες που δηλώνουν ότι καθυστερούν να καταβάλλουν οφειλές σε προμηθευτές, για ενοίκια και για δόσεις δανείου βρίσκονται αντίστοιχα στο 19,8%, 15,7% και 16,5%. Σύμφωνα με τη μελέτη, η έκθεση στο χρέος ιδιωτών παραμένει μια σημαντική απειλή για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και αντανακλά την περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια και πιστώσεις.

Και όλα αυτά, την ώρα που οι προβλέψεις θέλουν σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η μείωση επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο να είναι περίπου κατά 7.000 επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές και αυτοαπασχολούμενοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider