Ευκολότερη η σύσταση Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευκολότερη η σύσταση Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Με τις αλλαγές αυτές γίνεται ευκολότερη και με λιγότερη γραφειοκρατία η σύσταση μιας εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης καθώς το ποσό του μετοχικού της κεφαλαίου καθορίζεται ελεύθερα από τους μετόχους και ορίζεται ότι η ονομαστική αξία των εταιρικών μεριδίων της δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη του 1 ευρώ από 30 ευρώ που είναι σήμερα.

Η σύστασή της θα μπορεί πλέον να γίνει και με τη χρήση πρότυπου καταστατικού και όχι αποκλειστικά με συμβολαιογραφικό έγγραφο όπως ισχύει σήμερα ενώ πλέον η ΕΠΕ θα αποκτά νομική προσωπικότητα μόνο με την εγγραφή της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Μάλιστα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καταργείται και η λεγόμενη «διπλή» δημοσιότητα (μητρώο ΕΠΕ και Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) που υφίσταται σήμερα και αντικαθίσταται από την ενιαία και ολοκληρωμένη δημοσιότητα εντός του ΓΕΜΗ .

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται επίσης η επιβολή της πιστοποίησης καταβολής του εταιρικού κεφαλαίου από τους μετόχους με ευθύνη του διαχειριστή στης εταιρείας. Η ΕΠΕ θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε κεφάλαιο το οποίο θα σχηματίζεται είτε από μετρητά είτε από εισφορές σε είδος και το ύψος του θα καθορίζεται ελευθέρα από τους μετόχους της εταιρείας. Αναφορικά για τις εισφορές σε είδος αυτές θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποτιμώνται.

Παράλληλα προστίθεται στις αρμοδιότητες της συνέλευσης των εταίρων ΕΠΕ και η πρόβλεψη περί αναβίωσης μιας εταιρείας ΕΠΕ ενώ επικαιροποιείται το πλαίσιο σύνταξης, ελέγχου και δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων της εναρμονιζόμενο με την ισχύουσα νομοθεσία και τους υφιστάμενους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και παρέχεται παράλληλα η δυνατότητα σχηματισμού πρόσθετων αποθεματικών πέραν του τακτικού που προβλέπεται σήμερα.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης επανακαθορίζει επίσης τα ποσοστά πλειοψηφίας των εταίρων ΕΠΕ, προκειμένου η συνέλευση αυτών να αποφασίσει την τροποποίηση της σχετικής εταιρικής σύμβασης και αίρει τον περιορισμό προσυπογραφής του πρακτικού καταγραφής των αποφάσεων του μοναδικού εταίρου Μονοπρόσωπης Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης αποκλειστικά από συμβολαιογράφο της έδρας της εταιρείας.

Το δικαίωμα ανάκλησης διαχειριστή μπορεί να ασκηθεί και από την μειοψηφία των εταίρων που κατέχουν το 1/10 του συνόλου των μεριδίων και εκπροσωπούν το 1/10 των μετόχων.

Με άλλες διατάξεις του το νομοσχέδιο αναφορικά με το υπαίθριο εμπόριο αίρει την προϋπόθεση της μη λήψης σύνταξης αναπηρίας για τη θεώρηση αδειών επαγγελματικών πωλητών υπαίθριου εμπορίου. Επίσης ρυθμίζει ζητήματα απώλειας θέσης για τον επαγγελματία πωλητή σε λαϊκές αγορές, στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο ενώ προβλέπει και την παράταση έως την 15η Ιανουαρίου 2019 (έληξαν την 31η Μαρτίου 2018) τις ημερομηνίες για την ανανέωση των αδειών των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών, πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου. Τέλος, με άλλη διάταξη μειώνει τη συνδρομή των Εμπορικών, Βιομηχανικών, Βιοτεχνικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων του ν. 4497/2017 προς την Εθνική Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (Ε.Ε.Ε.Δ.Ε.Ε.) στο δύο τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider